ciasto budyniowe

bardzo smaczne wypieki z pięknym wzorem. Zaskocz swoich bliskich! Uwielbiam ten przepis, robię go często. Możesz zmienić budyń na inny, na przykład malinowy.
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 28 % 12 g
węglowodany 60 % 26 g
233 kcal
IG: 8 / 8 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw ugotuj budyń (u mnie jagodowy). Robimy to jak zwykle. Jak napisano na opakowaniu. Albo jak ja to robię: wymieszaj zimne mleko z puddingiem w proszku i cukrem. Wszystko mieszamy i podpalamy, aż zgęstnieje. Jeśli nie masz budyniu jagodowego, weź zwykły, a następnie dodaj puree jagodowe, na przykład 50gr. Więc ugotuj nasz budyń, zdejmij z ognia, przykryj folią i ostudź.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zróbmy teraz test.Podziel jajka na żółtka i białka. Ubij żółtka na biało, dodaj olej, wodę, proszek do pieczenia i mąkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij białka na szczyty i dodaj je do masy z mąką. Delikatnie wymieszaj wszystko.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej część ciasta do innej filiżanki, około 1/3 . Dodaj kakao. Wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź kształt 24 na 30 cm, przykryj go papierem. Boki powinny być wysokie. Wlej białe ciasto .

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Losowo wylewaj ciemne ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Często rozprowadzamy nasz budyń łyżką.Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut w 160gr.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij gotowy i pozwól mu ostygnąć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Możesz ubić. I wlej śmietanę na powierzchnię ciasta. Posyp startą czekoladą na wierzchu. Wkładamy do lodówki, lepiej na noc.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Gotowy budyń - 135   kcal/100g

Podobne przepisy