skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najpierw ugotuj budyń (u mnie jagodowy). Robimy to jak zwykle. Jak napisano na opakowaniu. Albo jak ja to robię: wymieszaj zimne mleko z puddingiem w proszku i cukrem. Wszystko mieszamy i podpalamy, aż zgęstnieje. Jeśli nie masz budyniu jagodowego, weź zwykły, a następnie dodaj puree jagodowe, na przykład 50gr. Więc ugotuj nasz budyń, zdejmij z ognia, przykryj folią i ostudź.
Krok 2:
Zróbmy teraz test.Podziel jajka na żółtka i białka. Ubij żółtka na biało, dodaj olej, wodę, proszek do pieczenia i mąkę.
Krok 3:
Ubij białka na szczyty i dodaj je do masy z mąką. Delikatnie wymieszaj wszystko.
Krok 4:
Wlej część ciasta do innej filiżanki, około 1/3 . Dodaj kakao. Wymieszać.
Krok 5:
Weź kształt 24 na 30 cm, przykryj go papierem. Boki powinny być wysokie. Wlej białe ciasto .
Krok 6:
Losowo wylewaj ciemne ciasto.
Krok 7:
Często rozprowadzamy nasz budyń łyżką.Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut w 160gr.
Krok 8:
Wyjmij gotowy i pozwól mu ostygnąć.
Krok 9:
Wymieszaj śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Możesz ubić. I wlej śmietanę na powierzchnię ciasta. Posyp startą czekoladą na wierzchu. Wkładamy do lodówki, lepiej na noc.
Krok 10:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Gotowy budyń - 135 kcal/100g