babeczka z szynką i serem

zaskakująco prosta wersja domowych słonych wypieków! Babeczka z szynką i serem to bardzo proste i dość szybkie danie, które nadaje się na poranny rodzinny posiłek, jako gorąca przekąska na świątecznym stole lub jako lunch w drodze. Ciasto jest najdelikatniejsze, a nawet lekko wilgotne w środku, z kawałkami pikantnej szynki i stopionym serem. Jest równie dobry zarówno na gorąco, jak i na zimno.
MillaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 12 g
tłuszcze 36 % 20 g
węglowodany 42 % 23 g
321 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Przede wszystkim włącz piekarnik na 180-200 stopni Celsjusza, aby podgrzać.

2. Następnie przygotuj nadzienie do ciasta. Aby to zrobić, pokrój szynkę na dowolne małe kawałki. Twardy ser pokroić w kostkę.

3. Następnie możesz przejść bezpośrednio do babeczki, a mianowicie zagnieść na nią ciasto. Przesiej mąkę pszenną najwyższej jakości do małej miski. Następnie dodaj do niego szybko działające suche drożdże i wymieszaj.

4. Oddzielnie w misce miksera lub blendera ubij jaja kurze w puszystą pianę. Dodaj sól i zmielony czarny pieprz. Ilość przypraw do smaku. Jeśli ser jest używany słony, sól można umieścić minimum. Możesz również dodać więcej przypraw według własnego uznania.

5. Następnie ubij mieszaninę jajek i stopniowo mieszaj w niej wszystkie przesiane mąki drożdżami w małych porcjach. W takim przypadku za każdym razem dokładnie wymieszaj ciasto mikserem, aż będzie gładkie.

6. Lekko podgrzej mleko (odpowiednia jest dowolna zawartość tłuszczu) do stanu ciepłego - temperatura około 30-35 stopni Celsjusza. Następnie wlej go do ciasta i ponownie dobrze wymieszaj mikserem.

7. Dodaj do ciasta dowolny bezwonny olej roślinny (możesz wziąć rafinowany Słonecznik, oliwę) i ponownie wymieszaj mikserem z małą prędkością. Rezultatem powinno być ciasto o konsystencji gęstej śmietany.

8. Dodaj posiekaną szynkę i ser do powstałego ciasta. Wymieszaj, aby nadzienie było równomiernie rozłożone na cieście.

9. Przygotuj silikonową formę do ciasta lub chleba i włóż do niej ciasto. Jeśli forma jest metalowa, należy ją najpierw nasmarować olejem lub przykryć papierem do pieczenia.

10. Umieść formę w babeczce w nagrzanym piekarniku piec przez 35-45 minut w zależności od wielkości formy. Gotowość ciasta można sprawdzić za pomocą drewnianego szpikulca.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy