skład / składniki
metoda gotowania
1. Zagnieść miękkie ciasto ze składników "na ciasto", ugniatać długo i dokładnie, a następnie przykryć folią, odstawić na pół godziny, aby odpocząć w cieple.
2. W międzyczasie przygotuj nadzienie: wymieszaj pokruszony ser z twarogiem, jajkiem, śmietaną, mlekiem - masa powinna być jak gęsta śmietana.
3. Podziel ciasto na 2 części: około 1 część-250 gramów i 2 części-300 gramów.
4. Rozwałkuj większy kawałek ciasta na posypanym mąką stole w okrąg 30 cm i wyciągnij go palcami w różnych kierunkach, na przemian ponownie zwijając wałkiem do ciasta, uzyskując cienkość i przezroczystość ciasta.
5. Umieść powstały okrąg w 28-centymetrowej formie do ciasta, wysmarowanej olejem, krawędzie koła powinny mocno zwisać z formy.
6. Znakiem firmowym gibanitsa jest jego marszczenie, więc po włożeniu ciasta do formy musisz trochę zebrać fałdy na dole.
7. Rozwałkuj mniejszy kawałek ciasta i rozciągnij go w taki sam sposób, jak większy.
8. Wytnij z tego kawałka okrąg o średnicy około 15 cm, odłóż go na bok.
9. Z pozostałego pierścienia odrywamy małe kwadraty z ciasta, stopniowo układamy nadzienia, lekko ściskamy krawędzie i układamy w formie na większym kawałku ciasta.
10. Rozłóż kawałki masła przeznaczone" do nadzienia " na powstałe grudki.
11. Pozostałe nadzienie wylać na grudki i masło.
12. Połóż odłożony 15 cm okrąg ciasta na wierzchu.
13. Zwisające krawędzie większego koła są pięknie ułożone na górze gibanicy z fałdami.
14. Posmaruj wierzch gibanicy ubitym jajkiem.
15. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40 minut.
16. Ostudzić i wyjąć z formy na półmisek.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Ser z mleka krowiego - 260 kcal/100g
- Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 896 kcal/100g