Gibanica serbskie ciasto z twarogiem i serem

bardzo smaczne ciasto serowe z twarogiem, szybkie i łatwe z ciastem filo! . Możesz sam przygotować ciasto na gibanicę, jeśli masz dużo wolnego czasu, jeśli nie, lepiej kupić gotowe ciasto filo, z nim szybciej i łatwiej.
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 11 g
tłuszcze 31 % 14 g
węglowodany 44 % 20 g
245 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Zagnieść miękkie ciasto ze składników "na ciasto", ugniatać długo i dokładnie, a następnie przykryć folią, odstawić na pół godziny, aby odpocząć w cieple.

2. W międzyczasie przygotuj nadzienie: wymieszaj pokruszony ser z twarogiem, jajkiem, śmietaną, mlekiem - masa powinna być jak gęsta śmietana.

3. Podziel ciasto na 2 części: około 1 część-250 gramów i 2 części-300 gramów.

4. Rozwałkuj większy kawałek ciasta na posypanym mąką stole w okrąg 30 cm i wyciągnij go palcami w różnych kierunkach, na przemian ponownie zwijając wałkiem do ciasta, uzyskując cienkość i przezroczystość ciasta.

5. Umieść powstały okrąg w 28-centymetrowej formie do ciasta, wysmarowanej olejem, krawędzie koła powinny mocno zwisać z formy.

6. Znakiem firmowym gibanitsa jest jego marszczenie, więc po włożeniu ciasta do formy musisz trochę zebrać fałdy na dole.

7. Rozwałkuj mniejszy kawałek ciasta i rozciągnij go w taki sam sposób, jak większy.

8. Wytnij z tego kawałka okrąg o średnicy około 15 cm, odłóż go na bok.

9. Z pozostałego pierścienia odrywamy małe kwadraty z ciasta, stopniowo układamy nadzienia, lekko ściskamy krawędzie i układamy w formie na większym kawałku ciasta.

10. Rozłóż kawałki masła przeznaczone" do nadzienia " na powstałe grudki.

11. Pozostałe nadzienie wylać na grudki i masło.

12. Połóż odłożony 15 cm okrąg ciasta na wierzchu.

13. Zwisające krawędzie większego koła są pięknie ułożone na górze gibanicy z fałdami.

14. Posmaruj wierzch gibanicy ubitym jajkiem.

15. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40 minut.

16. Ostudzić i wyjąć z formy na półmisek.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Ser z mleka krowiego - 260   kcal/100g
  • Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 896   kcal/100g

Podobne przepisy