langusty pieczone w oliwie z oliwek

przekąska do piwa, polizaj palce! Spróbuj! Langusty w piekarniku będą świetną przekąską, można je podawać samodzielnie lub z sosem. Homary przygotowane w ten sposób podaje się do piwa lub innych napojów spirytusowych. Sok z cytryny w przepisie najlepiej używać świeżo wyciśniętego, oliwy z oliwek nie należy zastępować innym.
majeranekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 63 % 15 g
tłuszcze 29 % 7 g
węglowodany 8 % 2 g
125 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

1. Najpierw przygotuj sos, w tym celu wyciśnij sok z cytryny do głębokiego pojemnika, wlej oliwę z oliwek i sos sojowy. Kolendrę myjemy, suszymy, siekamy nożem. Obieramy czosnek, przepuszczamy przez prasę, dodajemy do pozostałych składników wraz z kolendrą, solą i pieprzem do smaku, mieszamy.

2. Naciągamy langusty na drewniane szaszłyki, układamy na talerzu, smarujemy przygotowanym sosem, odstawiamy na 30 minut, gdy sos wysycha, muszą ponownie obficie smarować owoce morza.

3. Rozłóż langusty na blasze wyłożonej folią, ponownie posmaruj sosem, Wyślij do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i gotuj przez 5 minut pod grillem, a następnie odwróć na drugą stronę, posmaruj go również sosem, kontynuuj pieczenie przez kolejne 5 minut.

podawaj na gorąco, możesz dodać swój ulubiony sos, ale jest to opcjonalne.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Homar (mięso szyi) - 88   kcal/100g
  • Langustin - 112   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g

Podobne przepisy