paszteciki z kapustą i marchewką

zwiewne ciasto z brązową skórką na każdą okazję! Świetny przepis na pyszne ciasta z kapustą i przyprawami w piekarniku, które zaskoczą wspaniałym smakiem z lekko kwaśnym nadzieniem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 5 g
tłuszcze 16 % 5 g
węglowodany 69 % 22 g
138 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować apetyczne ciasta z nadzieniem z kapusty, przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zaczynamy gotowanie od wyrabiania ciasta i rozbijamy dwa jaja kurze do dużej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj pół łyżeczki soli i siedem gramów suchych, szybko działających drożdży do miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej dwie łyżki cukru do miski, dodaj pięćdziesiąt gramów masła i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj dwieście pięćdziesiąt mililitrów ciepłej wody do miski, ciągle mieszając wszystkie składniki trzepaczką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiać do miski częściami pięćset pięćdziesiąt gramów mąki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze wymieszaj, zacznij wyrabiać i formować ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto rozprowadzamy na stole, który posypujemy odrobiną mąki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dokładnie zagniataj ciasto rękami przez dziesięć minut, aby ciasta dobrze zachowały swój kształt.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posmaruj wnętrze miski odrobiną oleju roślinnego.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż ciasto do miski, przykryj serwetką lub ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na godzinę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zaczynamy przygotowywać nadzienie do ciast i drobno siekamy jeden kilogram białej kapusty.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zetrzyj dwie średnie marchewki na grubej tarce i drobno posiekaj jedną główkę cebuli.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj trzy łyżki oleju roślinnego do głębokiej patelni i rozłóż marchewkę z cebulą.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Smażyć warzywa, mieszając przez około dziesięć minut, aż będą złote, włączając piec na wysoki ogień.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozłóż posiekaną kapustę na patelni do smażonej marchewki z cebulą.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dodaj sól do smaku na patelnię i smaż warzywa na wysokim ogniu przez piętnaście minut.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Zmniejsz ogień pieca i włóż dwie łyżki koncentratu pomidorowego na patelnię, a następnie dodaj zira i czerwoną paprykę do smaku.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Dodaj do patelni liść laurowy do smaku i dwa ząbki czosnku, które wyciskamy przez prasę do czosnku.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Dodaj suche warzywa na patelnię, mieszankę czterech papryki i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, zamknij pokrywkę i gotuj przez kolejne dziesięć minut.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Po godzinie rozłóż ciasto na stole wysmarowanym niewielką ilością oleju roślinnego i ponownie dobrze zagniataj.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Ciasto dzielimy na w przybliżeniu równe części i po ugniataniu każdej Do ciasta wypełniamy je w wymaganej ilości przygotowanym nadzieniem z kapusty.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Dobrze przyklej krawędzie ciasta i uformuj placki.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Połóż placki na blasze do pieczenia szwem w dół i połóż je na dwadzieścia minut.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Po upływie czasu smarujemy dobrze oddalone ciasta ubitym jajkiem i wysyłamy do piekarnika, który został podgrzany do stu siedemdziesięciu pięciu stopni przez dwadzieścia pięć do trzydziestu minut.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Po upływie czasu smarujemy placki na połysk masłem lub mlekiem.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Pozwól ugotowanym, dmuchanym pasztecikom lekko ostygnąć i połóż je na talerzu.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni wiejskiej. Co jest lepszego niż soczyste i lekko kwaśne nadzienie, rumiana błyszcząca Skórka i parująca aromatyczna herbata śniadaniowa? Istnieje pragnienie, aby nie tylko się obudzić, ale zrobić wielkie rzeczy. Ulubione danie wielu pokoleń dzieci, które żyły w letnie wakacje z dziadkami. Przyprawy uzupełniają jasny smak wypieków.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy