Panettone tradycyjna włoska babeczka

bardzo smaczne, miękkie, pokochasz zarówno Ciebie, jak i całą twoją rodzinę.
AlesiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 23 % 14 g
węglowodany 67 % 40 g
297 kcal
IG: 3 / 8 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przesiej mąkę najwyższej jakości do głębokiej miski, dodaj do niej suche drożdże i wymieszaj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podgrzej mleko w rondlu (nie doprowadzaj do wrzenia!), po czym dodajemy do niego cukier granulowany.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Za pomocą łyżki lub szpatułki wprowadź połowę mieszanki mąki do mleka. Zaleca się podawanie mieszanki w małych porcjach, aby uniknąć grudek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozbij 2 duże jajka o temperaturze pokojowej na powstałe ciasto, mieszaj, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cukier waniliowy i jeszcze raz wszystko wymieszaj.Dodaj 1 szczyptę soli kuchennej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dokładnie wymieszaj ciasto szpatułką, aż wszystkie składniki zostaną przekształcone w jednorodną masę. Na wyjściu musimy uzyskać lepkie ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagniataj ciasto, stopniowo dodając do niego drugą połowę mieszanki mąki. Najlepiej zrobić to szpatułką w misce bez przesuwania ciasta na powierzchnię roboczą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wprowadź pozostałe 2 jajka do ciasta jeden po drugim i kontynuuj mieszanie. Na koniec przykryj pojemnik ciastem folią spożywczą i odłóż na bok na chwilę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ostrożnie oddziel żółtko od białka. Wlej żółtko do pojemnika do ubijania, dodaj cukier granulowany i ubij ze średnią prędkością miksera, aż cukier całkowicie się rozpuści.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Masło należy doprowadzić do miękkiego stanu w kuchence mikrofalowej lub wcześniej wyjąć z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej. Dodaj zmiękczone masło do mieszanki cukru i żółtka i ubij mikserem z dużą prędkością, aż będzie gładkie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Świeżo ubitą mieszankę masła wysyłamy do pojemnika z naszym ciastem i ponownie ubijamy wszystko mikserem, stopniowo zwiększając prędkość. Masa powstająca w wyniku ubijania powinna się rozjaśnić.Rozpuść masło do stanu płynnego, ostudź do temperatury pokojowej i włóż do ciasta, a następnie ponownie ubij wszystko mikserem przez 7-10 minut z dużą prędkością.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Bierzemy duży i głęboki pojemnik, smarujemy dno i ściany olejem roślinnym, ostrożnie przenosimy do niego ciasto, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny, pozwalając ciastu wyrosnąć.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na drobnej tarce zmiel skórkę dojrzałej pomarańczy, a następnie wymieszaj skórkę z ciastem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zalej rodzynki wrzącą wodą przez 3-5 minut, a następnie spłucz bieżącą wodą, połóż na sicie, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Jeśli kandyzowane owoce są duże, posiekaj je nożem na identyczne kawałki. Dodaj rodzynki i kandyzowane owoce do ciasta.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dokładnie zagniataj, aż rodzynki, Skórka i kandyzowane owoce zostaną równomiernie rozłożone na całym cieście.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przygotuj naczynie do pieczenia. Możliwe jest użycie zarówno jednej dużej formy, jak i kilku mniejszych. Każdą formę smarujemy od wewnątrz olejem roślinnym i lekko posypujemy mąką. Wypełnij formy ciastem w połowie ich objętości i pozostaw w ciepłym pomieszczeniu na 1 godzinę, aby ciasto się uniosło.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wymieszaj żółtko jajka z zimnym mlekiem, aż będzie gładkie, posmaruj wierzch ciasta w formach powstałą mieszaniną.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni. Formy umieszczamy na ruszcie na poziomie środkowej półki piekarnika i pieczemy przez 30-35 minut, aż pojawi się złoty kolor. Ostrożnie wyjmij gotowe babeczki Panettone z form. Pozwól im ostygnąć na ruszcie i podawaj, w razie potrzeby możesz ozdobić wierzch drobnym cukrem pudrem lub lukrem. Smacznego!

tradycyjna włoska babeczka Panettone, zrobiona w domu, będzie doskonałym deserem i z pewnością zaskoczy gości swoim niezwykłym smakiem i bogatym aromatem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kandyzowane - 216   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy