skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przesiej mąkę najwyższej jakości do głębokiej miski, dodaj do niej suche drożdże i wymieszaj.
Krok 2:

Podgrzej mleko w rondlu (nie doprowadzaj do wrzenia!), po czym dodajemy do niego cukier granulowany.
Krok 3:

Za pomocą łyżki lub szpatułki wprowadź połowę mieszanki mąki do mleka. Zaleca się podawanie mieszanki w małych porcjach, aby uniknąć grudek.
Krok 4:

Rozbij 2 duże jajka o temperaturze pokojowej na powstałe ciasto, mieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 5:

Dodaj cukier waniliowy i jeszcze raz wszystko wymieszaj.Dodaj 1 szczyptę soli kuchennej.
Krok 6:

Dokładnie wymieszaj ciasto szpatułką, aż wszystkie składniki zostaną przekształcone w jednorodną masę. Na wyjściu musimy uzyskać lepkie ciasto.
Krok 7:

Zagniataj ciasto, stopniowo dodając do niego drugą połowę mieszanki mąki. Najlepiej zrobić to szpatułką w misce bez przesuwania ciasta na powierzchnię roboczą.
Krok 8:

Wprowadź pozostałe 2 jajka do ciasta jeden po drugim i kontynuuj mieszanie. Na koniec przykryj pojemnik ciastem folią spożywczą i odłóż na bok na chwilę.
Krok 9:

Ostrożnie oddziel żółtko od białka. Wlej żółtko do pojemnika do ubijania, dodaj cukier granulowany i ubij ze średnią prędkością miksera, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 10:

Masło należy doprowadzić do miękkiego stanu w kuchence mikrofalowej lub wcześniej wyjąć z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej. Dodaj zmiękczone masło do mieszanki cukru i żółtka i ubij mikserem z dużą prędkością, aż będzie gładkie.
Krok 11:

Świeżo ubitą mieszankę masła wysyłamy do pojemnika z naszym ciastem i ponownie ubijamy wszystko mikserem, stopniowo zwiększając prędkość. Masa powstająca w wyniku ubijania powinna się rozjaśnić.Rozpuść masło do stanu płynnego, ostudź do temperatury pokojowej i włóż do ciasta, a następnie ponownie ubij wszystko mikserem przez 7-10 minut z dużą prędkością.
Krok 12:

Bierzemy duży i głęboki pojemnik, smarujemy dno i ściany olejem roślinnym, ostrożnie przenosimy do niego ciasto, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny, pozwalając ciastu wyrosnąć.
Krok 13:

Na drobnej tarce zmiel skórkę dojrzałej pomarańczy, a następnie wymieszaj skórkę z ciastem.
Krok 14:

Zalej rodzynki wrzącą wodą przez 3-5 minut, a następnie spłucz bieżącą wodą, połóż na sicie, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Jeśli kandyzowane owoce są duże, posiekaj je nożem na identyczne kawałki. Dodaj rodzynki i kandyzowane owoce do ciasta.
Krok 15:

Dokładnie zagniataj, aż rodzynki, Skórka i kandyzowane owoce zostaną równomiernie rozłożone na całym cieście.
Krok 16:

Przygotuj naczynie do pieczenia. Możliwe jest użycie zarówno jednej dużej formy, jak i kilku mniejszych. Każdą formę smarujemy od wewnątrz olejem roślinnym i lekko posypujemy mąką. Wypełnij formy ciastem w połowie ich objętości i pozostaw w ciepłym pomieszczeniu na 1 godzinę, aby ciasto się uniosło.
Krok 17:

Wymieszaj żółtko jajka z zimnym mlekiem, aż będzie gładkie, posmaruj wierzch ciasta w formach powstałą mieszaniną.
Krok 18:

Rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni. Formy umieszczamy na ruszcie na poziomie środkowej półki piekarnika i pieczemy przez 30-35 minut, aż pojawi się złoty kolor. Ostrożnie wyjmij gotowe babeczki Panettone z form. Pozwól im ostygnąć na ruszcie i podawaj, w razie potrzeby możesz ozdobić wierzch drobnym cukrem pudrem lub lukrem. Smacznego!
tradycyjna włoska babeczka Panettone, zrobiona w domu, będzie doskonałym deserem i z pewnością zaskoczy gości swoim niezwykłym smakiem i bogatym aromatem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kandyzowane - 216 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g


