zamknięte ciasto gruszkowe na kefirze do herbaty

wypieki idealne na deser! Nawet ci, którzy byli obojętni na pieczenie, pokochają tę bułkę z gruszką, spodoba się wszystkim!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 13 % 5 g
węglowodany 74 % 29 g
177 kcal
IG: 21 / 0 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do przygotowania ciasta potrzebujesz 250 ml. l. ciepły kefir.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj 3 łyżki do kefiru.l. cukier.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj 1 łyżeczkę. szybko działające drożdże.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozbij 2 jaja kurze do osobnej miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj 1 łyżeczkę.cukier waniliowy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj 50 gr. masła.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dokładnie wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej naszą masę kefirowo-drożdżową do miski z podstawą jajka z masłem i wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W powstałej płynnej bazie przesiać przez sito 500 g. mąka.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj szczyptę soli i ugniataj rękami przez 5-6 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przykryj powstałe ciasto ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 50 minut do wyrośnięcia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Do naszego przepisu potrzebna będzie gruszka dowolnej odmiany, ale niezbyt twarda.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Obierz i pokrój gruszkę w kostkę.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Włącz piec i podgrzej patelnię, do której wlej 3 łyżki. l. cukier. Dobrze podgrzej cukier, aż do pięknego karmelowego koloru.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj pokrojoną w kostkę gruszkę, wymieszaj i doprowadź do bursztynu.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Aby uzyskać piękny kolor i smak, dodaj persimmon pokrojony na kawałki.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dodaj 30 gr. masło, 1 łyżeczka. cukier waniliowy.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Dobrze mieszając doprowadzamy naszą mieszankę owocową do gęstego i pięknego stanu. Wyłącz piec i pozwól naszemu nadzieniu owocowemu ostygnąć.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Rozłóż gotowe ciasto na stole.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj ciasta, tworząc do jednego centymetra, najlepiej okrągłego kształtu.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    W gotowych tortillach rozprowadzamy naszą mieszankę owoców.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Owijamy nadzienie do środka, aby uzyskać bułkę w kształcie bajgla.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Rozłóż na blasze do pieczenia, uformuj kształt naszych bajgli, a następnie włóż do proofingu na 30 minut, zamykając ręcznikiem.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Rozbij jajko i dobrze je ubij.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Wyjmujemy nasze bułki po proofingu.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Gotowe do pieczenia bułeczki ze wszystkich stron smarujemy dobrze ubitym jajkiem pędzelkiem i wkładamy nasze wypieki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Wyjmujemy nasze wypieki z piekarnika, smarujemy masłem i przykrywamy serwetką. Bardzo miękkie i aromatyczne wypieki, które idealnie nadają się na deser na herbatę, są gotowe! Smacznego dla wszystkich!

dość łatwe do zrobienia ciasto kefirowe, idealne na deser na herbatę!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal / 100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Persimmon - 53   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy