skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do przygotowania ciasta potrzebujesz 250 ml. l. ciepły kefir.
Krok 2:
Dodaj 3 łyżki do kefiru.l. cukier.
Krok 3:
Dodaj 1 łyżeczkę. szybko działające drożdże.
Krok 4:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 5:
Rozbij 2 jaja kurze do osobnej miski.
Krok 6:
Dodaj 1 łyżeczkę.cukier waniliowy.
Krok 7:
Dodaj 50 gr. masła.
Krok 8:
Dokładnie wymieszaj.
Krok 9:
Wlej naszą masę kefirowo-drożdżową do miski z podstawą jajka z masłem i wymieszaj.
Krok 10:
W powstałej płynnej bazie przesiać przez sito 500 g. mąka.
Krok 11:
Dodaj szczyptę soli i ugniataj rękami przez 5-6 minut.
Krok 12:
Przykryj powstałe ciasto ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 50 minut do wyrośnięcia.
Krok 13:
Do naszego przepisu potrzebna będzie gruszka dowolnej odmiany, ale niezbyt twarda.
Krok 14:
Obierz i pokrój gruszkę w kostkę.
Krok 15:
Włącz piec i podgrzej patelnię, do której wlej 3 łyżki. l. cukier. Dobrze podgrzej cukier, aż do pięknego karmelowego koloru.
Krok 16:
Dodaj pokrojoną w kostkę gruszkę, wymieszaj i doprowadź do bursztynu.
Krok 17:
Aby uzyskać piękny kolor i smak, dodaj persimmon pokrojony na kawałki.
Krok 18:
Dodaj 30 gr. masło, 1 łyżeczka. cukier waniliowy.
Krok 19:
Dobrze mieszając doprowadzamy naszą mieszankę owocową do gęstego i pięknego stanu. Wyłącz piec i pozwól naszemu nadzieniu owocowemu ostygnąć.
Krok 20:
Rozłóż gotowe ciasto na stole.
Krok 21:
Podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj ciasta, tworząc do jednego centymetra, najlepiej okrągłego kształtu.
Krok 22:
W gotowych tortillach rozprowadzamy naszą mieszankę owoców.
Krok 23:
Owijamy nadzienie do środka, aby uzyskać bułkę w kształcie bajgla.
Krok 24:
Rozłóż na blasze do pieczenia, uformuj kształt naszych bajgli, a następnie włóż do proofingu na 30 minut, zamykając ręcznikiem.
Krok 25:
Rozbij jajko i dobrze je ubij.
Krok 26:
Wyjmujemy nasze bułki po proofingu.
Krok 27:
Gotowe do pieczenia bułeczki ze wszystkich stron smarujemy dobrze ubitym jajkiem pędzelkiem i wkładamy nasze wypieki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.
Krok 28:
Wyjmujemy nasze wypieki z piekarnika, smarujemy masłem i przykrywamy serwetką. Bardzo miękkie i aromatyczne wypieki, które idealnie nadają się na deser na herbatę, są gotowe! Smacznego dla wszystkich!
dość łatwe do zrobienia ciasto kefirowe, idealne na deser na herbatę!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal / 100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Persimmon - 53 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g