skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Składniki.
Krok 2:

Ubij jajka, dodaj cukier, dobrze wymieszaj.
Krok 3:

Około 2 stół. łyżki śmietany odkładamy na osobny talerz, dodajemy sodę, gasimy kwasem cytrynowym. Mieszać.
Krok 4:

Dodaj resztę kwaśnej śmietany do mieszanki jajecznej, w tym samym miejscu dodaj gaszoną sodę, dobrze wymieszaj.
Krok 5:

Odcedziłem Syrop z dżemu malinowego. Jeśli używam czarnej porzeczki, nie filtruję, z jagodami jest jeszcze smaczniejszy.
Krok 6:

Na koniec dodaj mąkę przesianą i zmieszaną z wanilią.
Krok 7:

Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 8:

Upiekłam W okrągłym kształcie wyłożonym naoliwionym pergaminem. Ciasto podzielono na 2 części. Możesz upiec jeden biszkopt, wtedy czas pieczenia będzie dłuższy.
Krok 9:

Wlej ciasto do formy, włóż do podgrzanego do 180 stopni. piekarnik. Gotowość określa się suchą wykałaczką. Jeśli pieczesz 2 ciasta, zajmie to około 25-30 minut dla każdego.
Krok 10:

Podczas pieczenia ciast mieszamy śmietanę i cukier przeznaczony do śmietany i wkładamy do lodówki.
Krok 11:

Pieczone ciasta schładzamy i kroimy wzdłuż na 2 części. W ten sposób uzyskuje się 4 ciasta.
Krok 12:

Każde ciasto obficie smarujemy śmietaną, łączymy wszystkie ciasta.
Krok 13:

Nasmaruj wierzch kremem. Nasze ciasto jest gotowe.
Krok 14:

Udekoruj startą czekoladą. Pozwól ciastu moczyć się w lodówce przez 5-6 godzin, a najlepiej przez noc.
Krok 15:

Miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g

