skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Składniki
Krok 2:

Aby przygotować nadzienie, musisz przesiać mąkę
Krok 3:

Do przesianej mąki dodaj starte masło
Krok 4:

Mieszaj mieszaninę do miękiszu(nie wkładaj dużo mąki, aby nie uzyskać & quot; suchego & quot; miękiszu)
Krok 5:

Dodaj cukier puder i wanilinę do mieszanki.
Krok 6:

Dokładnie wymieszaj mieszaninę, aż będzie gładka, krucha.
Krok 7:

Ułóż gotowe ciasto francuskie na posypanym mąką stole
Krok 8:

Rozwałkuj ciasto francuskie o grubości 1,5 -2 mm.
Krok 9:

Nasmaruj powierzchnię rozwałkowanego ciasta olejem roślinnym (nie pachnącym).
Krok 10:

Umieść nadzienie na powierzchni rozwałkowanego i nasmarowanego olejem roślinnym ciasta.
Krok 11:

Zwinąć ciasto w 3-4 warstwy w prostokątną tortillę.
Krok 12:

Lub w formie rolki
Krok 13:

Namaść powierzchnię bułki żółtkiem
Krok 14:

Pokrój rolkę nożem na kawałki
Krok 15:

Połóż kawałki gaty na blasze pokrytej kalką kreślarską
Krok 16:

Piec gatę w gorącym piekarniku w temperaturze 220-240 ° C przez 20-25 minut
Krok 17:

Gotowa Gata
Krok 18:

Puff Gata
Krok 19:

Aby przygotować rurki, rozwałkuj gotowe ciasto francuskie w prostokątną warstwę o grubości 5-6 mm, pokrój w długie paski o szerokości 1,5-2 cm.
Krok 20:

Weź koniec paska ciasta, przymocuj do wygodnego końca blaszanej formy(może to być zarówno wąski, jak i szeroki koniec rurki),
Krok 21:

Obróć rurkę ręką, zwijając spiralnie pasek testowy, upewniając się, że jedna krawędź ciasta znajduje się na drugiej, uzyskując 5-6 zwojów
Krok 22:

Namaść rurki żółtkiem
Krok 23:

Umieść ciasto na blasze do pieczenia skropionej zimną wodą lub pokrytej kalką kreślarską i piecz przez 20-25 minut w temperaturze 240-250 ° C. Po całkowitym ostygnięciu wyjmij Francuskie rurki z blaszanej formy.
Krok 24:

Napełnij zimne, łuszczące się rurki kremem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g

