Gata i rurki z ciasta francuskiego

zaskakująco smaczne wypieki kuchni ormiańskiej, oceń sam na 10 punktów. Gata jest najpopularniejszym ormiańskim wyrobem cukierniczym wytwarzanym głównie z ciasta drożdżowego. Jednak ostatnio popularna stała się ukochana Gata z ciasta francuskiego, której przepis zwracam uwagę.
AnaitAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 36 % 27 g
węglowodany 57 % 42 g
433 kcal
IG: 0 / 49 / 51

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować nadzienie, musisz przesiać mąkę

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do przesianej mąki dodaj starte masło

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mieszaj mieszaninę do miękiszu(nie wkładaj dużo mąki, aby nie uzyskać & quot; suchego & quot; miękiszu)

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cukier puder i wanilinę do mieszanki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dokładnie wymieszaj mieszaninę, aż będzie gładka, krucha.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż gotowe ciasto francuskie na posypanym mąką stole

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozwałkuj ciasto francuskie o grubości 1,5 -2 mm.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nasmaruj powierzchnię rozwałkowanego ciasta olejem roślinnym (nie pachnącym).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść nadzienie na powierzchni rozwałkowanego i nasmarowanego olejem roślinnym ciasta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zwinąć ciasto w 3-4 warstwy w prostokątną tortillę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Lub w formie rolki

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Namaść powierzchnię bułki żółtkiem

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pokrój rolkę nożem na kawałki

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Połóż kawałki gaty na blasze pokrytej kalką kreślarską

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Piec gatę w gorącym piekarniku w temperaturze 220-240 ° C przez 20-25 minut

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Gotowa Gata

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Puff Gata

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Aby przygotować rurki, rozwałkuj gotowe ciasto francuskie w prostokątną warstwę o grubości 5-6 mm, pokrój w długie paski o szerokości 1,5-2 cm.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Weź koniec paska ciasta, przymocuj do wygodnego końca blaszanej formy(może to być zarówno wąski, jak i szeroki koniec rurki),

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Obróć rurkę ręką, zwijając spiralnie pasek testowy, upewniając się, że jedna krawędź ciasta znajduje się na drugiej, uzyskując 5-6 zwojów

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Namaść rurki żółtkiem

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Umieść ciasto na blasze do pieczenia skropionej zimną wodą lub pokrytej kalką kreślarską i piecz przez 20-25 minut w temperaturze 240-250 ° C. Po całkowitym ostygnięciu wyjmij Francuskie rurki z blaszanej formy.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Napełnij zimne, łuszczące się rurki kremem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy