kruche ciasto rabarbarowe

ciasto rabarbarowe sprawi, że każda rodzinna herbata będzie świąteczna. To ciasto rabarbarowe przygotowane według przepisu z książki"na świąteczny stół & quot; Darii Zwek
AbigailAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 28 % 15 g
węglowodany 64 % 34 g
283 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

posiekaj margarynę, a następnie wymieszaj z mąką, żółtkiem, cukrem, śmietaną, sokiem z cytryny.

zagnieść ciasto, powinno być elastyczne. Rozwałkuj ciasto w kulkę i wstaw do lodówki na godzinę.

rozwałkuj ciasto i przenieś do formy pokrytej masłem. Piec w piekarniku do połowy przez 15-20 minut.

opłucz rabarbar, pokrój w kostkę, zalej wrzątkiem. Spuść wodę, zanurz rabarbar w cukrze.syrop i gotować razem z LIM.skórka.

ciasto biszkoptowe: ubij białka z cukrem, wymieszaj z żółtkami, dodaj skrobię, mąkę.

gdy ciasto piaskowe zacznie się rumienić, na nim dżem rabarbarowy, na wierzch wlać ciasto biszkoptowe. Piec kolejne 25 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal / 100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal / 100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal / 100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Rabarbar - 13   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy