kruche ciasto rabarbarowe
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
posiekaj margarynę, a następnie wymieszaj z mąką, żółtkiem, cukrem, śmietaną, sokiem z cytryny.
zagnieść ciasto, powinno być elastyczne. Rozwałkuj ciasto w kulkę i wstaw do lodówki na godzinę.
rozwałkuj ciasto i przenieś do formy pokrytej masłem. Piec w piekarniku do połowy przez 15-20 minut.
opłucz rabarbar, pokrój w kostkę, zalej wrzątkiem. Spuść wodę, zanurz rabarbar w cukrze.syrop i gotować razem z LIM.skórka.
ciasto biszkoptowe: ubij białka z cukrem, wymieszaj z żółtkami, dodaj skrobię, mąkę.
gdy ciasto piaskowe zacznie się rumienić, na nim dżem rabarbarowy, na wierzch wlać ciasto biszkoptowe. Piec kolejne 25 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal / 100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal / 100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal / 100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Rabarbar - 13 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g