Litewskie pierniki
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
w kuchni litewskiej te pierniki są aromatycznymi świątecznymi ciasteczkami. Wszyscy pieczą te ciasteczka w domu i nie tylko. Ich smak jest oryginalny i nie można go powtórzyć. Ciasteczka są przygotowywane według specjalnej receptury. Kulinarny przepis na Litewskie pierniki poznasz po mojej historii. Miałem szczęście odwiedzić Litwę w sam raz na katolickie święta Bożego Narodzenia, tam musiałem spróbować tych pierników.
przesiej mąkę, imbir, cynamon, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Następnie dodaj do nich cukier, masło, najpierw je mieląc. Dodawaj, aż mieszanina będzie przypominać piasek. Następnie dodaj syrop i ubite jajka, aż ciasto stanie się gładkie i gęste. Uformuj kulkę z ciasta i zawiń w folię. Włóż do lodówki na 45 minut, aby ciasto stwardniało. Rozgrzej piekarnik do 180 OS i rozwałkuj ciasto na grubość 3 mm. Wytnij ciasteczka za pomocą dowolnych foremek. Połóż je na wysmarowanych blachach do pieczenia i piecz przez 10 minut na złoty kolor. Następnie wyjmij je z piekarnika i ostudź na blasze do pieczenia. Udekoruj je lukrem cukrowym. Pozostawmy do przechowywania w zamkniętym pojemniku. Jedzenie jest gotowe!
Litewskie pierniki są gotowe do spożycia! Smacznego!
przesiej mąkę, imbir, cynamon, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Następnie dodaj do nich cukier, masło, najpierw je mieląc. Dodawaj, aż mieszanina będzie przypominać piasek. Następnie dodaj syrop i ubite jajka, aż ciasto stanie się gładkie i gęste. Uformuj kulkę z ciasta i zawiń w folię. Włóż do lodówki na 45 minut, aby ciasto stwardniało. Rozgrzej piekarnik do 180 OS i rozwałkuj ciasto na grubość 3 mm. Wytnij ciasteczka za pomocą dowolnych foremek. Połóż je na wysmarowanych blachach do pieczenia i piecz przez 10 minut na złoty kolor. Następnie wyjmij je z piekarnika i ostudź na blasze do pieczenia. Udekoruj je lukrem cukrowym. Pozostawmy do przechowywania w zamkniętym pojemniku. Jedzenie jest gotowe!
Litewskie pierniki są gotowe do spożycia! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pieprz cayenne - 318 kcal/100g
- Melasa - 296 kcal/100g