niemiecka szarlotka
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
w Niemczech jedzenie jest przygotowywane dokładnie i dokładnie.Tacy Niemcy są schludni i skrupulatni. Kulinarny przepis na słynną szarlotkę lub ciasto, Jak to się nazywa w domu, również wymaga dokładnego stosunek składników w przygotowaniu.
najpierw zagniataj ciasto. Wsyp mąkę do miski, dodaj masło, jajko, sól i szczyptę cukru pudru. Wszystko wymieszaj i zmiel do gładkości. Ciasto zawijamy w folię i wysyłamy do lodówki na około dwie godziny. Po dwóch godzinach formujemy kulkę z ciasta i rozwijamy okrąg w taki sposób, aby pokrył naoliwione dno formy i uniósł się na krawędziach o około 10 centymetrów. Zagniatamy krawędzie, przechodząc wzdłuż nich zębami widelca.
umyj jabłka, obierz je i pokrój w plastry. Pięknie układamy w jednej warstwie na cieście, a na wierzch polewamy mieszanką Calvados z cukrem waniliowym. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Pieczemy w temperaturze 225 stopni, stale sprawdzając, czy ciasto zaczęło się palić.
gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, posmaruj je dżemem morelowym i posyp drobno posiekanymi pistacjami. Podawać na stole-całkowicie schłodzone.
najpierw zagniataj ciasto. Wsyp mąkę do miski, dodaj masło, jajko, sól i szczyptę cukru pudru. Wszystko wymieszaj i zmiel do gładkości. Ciasto zawijamy w folię i wysyłamy do lodówki na około dwie godziny. Po dwóch godzinach formujemy kulkę z ciasta i rozwijamy okrąg w taki sposób, aby pokrył naoliwione dno formy i uniósł się na krawędziach o około 10 centymetrów. Zagniatamy krawędzie, przechodząc wzdłuż nich zębami widelca.
umyj jabłka, obierz je i pokrój w plastry. Pięknie układamy w jednej warstwie na cieście, a na wierzch polewamy mieszanką Calvados z cukrem waniliowym. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Pieczemy w temperaturze 225 stopni, stale sprawdzając, czy ciasto zaczęło się palić.
gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, posmaruj je dżemem morelowym i posyp drobno posiekanymi pistacjami. Podawać na stole-całkowicie schłodzone.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal / 100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Surowy orzech Kalifornijski - 629 kcal/100g
- Pistacje - 638 kcal/100g
- Brandy - 225 kcal / 100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g

