skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować pyszne bułki ze słodkim nadzieniem, przygotowujemy niezbędne produkty.
Krok 2:
Wlej trzysta mililitrów ciepłego kefiru do miarki, a następnie wlej do niej pięćdziesiąt gramów cukru.
Krok 3:
Wlej osiem gramów suchych drożdży do kubka.
Krok 4:
Dodaj jedną łyżkę mąki do kubka.
Krok 5:
Wymieszaj wszystkie składniki w kubku i odstaw na piętnaście do dwudziestu minut, aby aktywować drożdże.
Krok 6:
Wlej pięćset gramów przesianej mąki do obszernej miski i dodaj pół łyżeczki soli.
Krok 7:
Wlej dziesięć gramów proszku do pieczenia i jedną łyżeczkę cukru waniliowego do miski.
Krok 8:
Dobrze wymieszaj wszystkie suche składniki w misce.
Krok 9:
Wlej aktywowane drożdże do miski z suchymi składnikami.
Krok 10:
Włóż dwa żółtka do wspólnej miski.
Krok 11:
Dodaj pięćdziesiąt gramów zmiękczonego masła do miski i mieszając wszystkie składniki razem, zagniataj ciasto.
Krok 12:
Posmaruj ciasto w misce niewielką ilością oleju roślinnego i przykryj ręcznikiem na godzinę w ciepłym miejscu.
Krok 13:
Po godzinie rozłóż ciasto na stole i dobrze ugniataj rękami.
Krok 14:
Pokrój ciasto na cztery identyczne części, a następnie uformuj koloboki z każdego kawałka ciasta i nasmaruj powierzchnię roboczą stołu niewielką ilością oleju roślinnego.
Krok 15:
Ugniatamy każdą bułkę i rozciągamy rękami do prostokątnego ciasta o grubości trzech milimetrów.
Krok 16:
Wykonujemy nacięcia na każdym cieście nożem nieco dalej niż środek, pozostawiając miejsce na nadzienie.
Krok 17:
Rozłóż wymaganą ilość dżemu morelowego na tortilli i rozprowadź równomiernie.
Krok 18:
Dodaj kilka pokrojonych kawałków truskawek na wierzch dżemu.
Krok 19:
Przykryj wyłożone nadzienie ciastem i ostrożnie zawiń ciasto w ciasną rolkę.
Krok 20:
Wypełniamy krawędzie rolki i układamy na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia, którą następnie wkładamy do proofingu w ciepłe miejsce.
Krok 21:
Po dwudziestu minutach smarujemy bułki ubitym jajkiem kurzym i wysyłamy blachę do piekarnika rozgrzanego do stu siedemdziesięciu stopni.
Krok 22:
Piecz bułki przez czterdzieści do pięćdziesięciu minut na złoty kolor, a następnie wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika, pozwól bułkom ostygnąć przez chwilę i podawaj.
Krok 23:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!
słodkie wypieki na herbatę w pośpiechu! Zaskakująco proste! Pyszne domowe wypieki na kefirze z dżemem. Najpiękniejszy i rumiany! To pachnąca uczta, pyszne wypieki pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci! Niezwykle prosty przepis, a proces pieczenia na kefirze zajmuje minimum czasu. Ciasto do pieczenia okazuje się doskonałe: maślane, przewiewne i niezwykle delikatne, a nadzienie z dżemu sprawia, że taki deser jest szczególnie smaczny. Pamiętaj, aby upiec je na herbatę, aby uzyskać niesamowitą przyjemność z pysznych wypieków!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal / 100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal / 100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g