ciasto jabłkowo-twarogowe

niesamowita szarlotka z twarogiem - jeszcze tego nie próbowałaś! Uwielbiam ten przepis na ciasto luzem-wiele warstw, niezwykły smak... Bardzo smaczne! To ulubione ciasto w naszej rodzinie. Proponuję spróbować I ty.
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 6 g
tłuszcze 21 % 8 g
węglowodany 64 % 25 g
197 kcal
IG: 20 / 0 / 80

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 35 min

1. Przesiej mąkę do odpowiedniego pojemnika.
2. Dodaj cukier i proszek do pieczenia do mąki, wymieszaj.
3. W mieszance mąki zetrzyj masło na grubej tarce. Rozetrzyj wszystko na okruchy, podziel na 4 części.
4. W misce blendera włóż twaróg, rozbij do niego jajko, dodaj cukier i ekstrakt waniliowy.
5. Ubij zawartość miski, aż będzie gładka.
6. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Podziel je na 2 części.
7. Przykryj naczynie do pieczenia pergaminem.
8. Wlej jedną część okruchów na dno formy, lekko dociśnij, aby warstwa była wystarczająco gęsta.
9. Na wierzch ułożyć starte jabłka (1 część), posypać połową cynamonu.
10. Połóż warstwę okruchów z powrotem na jabłkach.
11. Ułożyć ubitą masę twarogową, wygładzić łyżką.
12. Wlej trzecią część okruchów na warstwę twarogu.
13. Połóż drugą część startych jabłek, posyp pozostałym cynamonem.
14. Ostatnia warstwa to okruchy.
15. Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na 1 godzinę (do miękkości i rumienia).
16. Wyjmij formę z piekarnika i pozostaw w niej ciasto na 2-3 godziny, po czym wyjmij i podawaj.

słodkiej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy