skład / składniki
metoda gotowania
1. Przesiej mąkę do odpowiedniego pojemnika.
2. Dodaj cukier i proszek do pieczenia do mąki, wymieszaj.
3. W mieszance mąki zetrzyj masło na grubej tarce. Rozetrzyj wszystko na okruchy, podziel na 4 części.
4. W misce blendera włóż twaróg, rozbij do niego jajko, dodaj cukier i ekstrakt waniliowy.
5. Ubij zawartość miski, aż będzie gładka.
6. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Podziel je na 2 części.
7. Przykryj naczynie do pieczenia pergaminem.
8. Wlej jedną część okruchów na dno formy, lekko dociśnij, aby warstwa była wystarczająco gęsta.
9. Na wierzch ułożyć starte jabłka (1 część), posypać połową cynamonu.
10. Połóż warstwę okruchów z powrotem na jabłkach.
11. Ułożyć ubitą masę twarogową, wygładzić łyżką.
12. Wlej trzecią część okruchów na warstwę twarogu.
13. Połóż drugą część startych jabłek, posyp pozostałym cynamonem.
14. Ostatnia warstwa to okruchy.
15. Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na 1 godzinę (do miękkości i rumienia).
16. Wyjmij formę z piekarnika i pozostaw w niej ciasto na 2-3 godziny, po czym wyjmij i podawaj.
słodkiej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g

