pierś z kurczaka z jabłkami w śmietanie

to bardzo delikatne danie. Lekki, soczysty i niesamowicie smaczny. Piersi z kurczaka z jabłkami w śmietanie są równie odpowiednie zarówno na zwykłym stole, jak i na świątecznej uczcie.Smak jest po prostu niesamowity.Spróbuj sam, ponieważ przygotowanie tego dania jest bardzo proste.
TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 58 % 14 g
tłuszcze 21 % 5 g
węglowodany 21 % 5 g
128 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Będziemy potrzebować dobrze znanych i bliskich: piersi z kurczaka,jabłek,sera,soli, cukru i oleju roślinnego. I niewiele egzotycznych, ale także znanych przypraw( mielonych): biały pieprz,gałka muszkatołowa,cynamon,imbir. I śmietana i mąka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczyść piersi z kurczaka z resztek tłuszczu z chrząstki.Następnie umyj i osusz ręcznikami papierowymi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz należy je pokroić wzdłuż na cienkie kawałki i posolić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jabłka oczywiście umyjemy.A następnie obieramy z nich skórę i kroimy na ćwiartki ,usuwamy środek z kośćmi. I chociaż nie dotyczy to przepisu, osobiście wrzucam skórkę do czajnika i wlewam wrzącą wodę i okazuje się kompot.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W pełni obrane jabłka kroimy w cienkie plasterki. Przyjrzyj się bliżej zdjęciu-tnę grubym palcem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wróćmy teraz do piersi. Rozłóż około 1/2 kawałków na patelni nasmarowanej olejem roślinnym w jednej warstwie.Jestem przyzwyczajony do gotowania na mojej ulubionej starej żeliwnej patelni,ale jest to możliwe w każdym stosunkowo głębokim naczyniu, które można włożyć do piekarnika. Tak... i mam rafinowany olej słonecznikowy .

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie rozłóż jabłka na kurczaku, rozprowadzając je równomiernie.Do tego używamy około 1/2 wszystkich jabłek. I posyp cukrem piasek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I ponownie ułóż kawałki piersi z kurczaka.Kładziemy je na naszej warstwie jabłek. Spróbuj równomiernie rozprowadzić.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    A teraz kolejna warstwa jabłek. W rezultacie mamy na patelni: naprzemiennie dwie warstwy kurczaka z dwiema warstwami jabłek. Co więcej, ostatnia warstwa jabłek znajduje się na górze.I znowu posyp trochę cukrem granulowanym.I zamykając pokrywkę lub talerz, aby jabłka się nie zacierały, odłóż na bok.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Oto kolej na kremowe nadzienie: wymieszaj śmietanę z mąką. Dobrze wymieszaj - aż będzie gładka.Robiłam to trzepaczką. Zbyt mała objętość dla miksera.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Teraz do tej mieszanki dodajemy wszystkie niezbędne przyprawy: biały pieprz, gałkę muszkatołową, cynamon, imbir oraz sól i cukier granulowany.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wszystko dobrze wymieszaj, ubijając trzepaczką .To nasze kremowe nadzienie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    A teraz wracamy do naszej patelni z warstwami kurczaka i jabłek. I równomiernie napełnij jabłka, mamy je na wierzchu, naszym kremowym nadzieniem

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Teraz jest czas, aby włączyć piekarnik..... a kiedy się nagrzewa, bierzemy ser i trzy na średniej lub grubej tarce.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Następnie posyp startym serem wszystko, co mamy na patelni. Ser to ostatnia warstwa.I wysyłamy patelnię (bez pokrywki) do nagrzanego piekarnika.W piekarniku 180 stopni i gotujemy przez 50 minut....Ale!!! wszyscy pamiętają, że czas zależy od twojego piekarnika.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wszystko!!! Nasz kurczak z jabłkami w śmietanie jest gotowy! Smacznego dla wszystkich! I uwierz mi, to nie jest trudne ani długie. Ale pyszne!!!

na samym końcu możesz podnieść temperaturę, aby ser pokrył się złotą skórką na wierzchu.I jeszcze jedno: po wyjęciu patelni z piekarnika zobaczysz,że na dnie jest trochę płynu.Wyróżniała się z jabłek.Można go spuścić. Ale zostawiam go i używam podczas podgrzewania (następnego dnia)w kuchence mikrofalowej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal / 100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal / 100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal / 100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal / 100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal / 100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Biały pieprz - 0   kcal / 100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g

Podobne przepisy