skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Będziemy potrzebować dobrze znanych i bliskich: piersi z kurczaka,jabłek,sera,soli, cukru i oleju roślinnego. I niewiele egzotycznych, ale także znanych przypraw( mielonych): biały pieprz,gałka muszkatołowa,cynamon,imbir. I śmietana i mąka.
Krok 2:

Oczyść piersi z kurczaka z resztek tłuszczu z chrząstki.Następnie umyj i osusz ręcznikami papierowymi.
Krok 3:

Teraz należy je pokroić wzdłuż na cienkie kawałki i posolić.
Krok 4:

Jabłka oczywiście umyjemy.A następnie obieramy z nich skórę i kroimy na ćwiartki ,usuwamy środek z kośćmi. I chociaż nie dotyczy to przepisu, osobiście wrzucam skórkę do czajnika i wlewam wrzącą wodę i okazuje się kompot.
Krok 5:

W pełni obrane jabłka kroimy w cienkie plasterki. Przyjrzyj się bliżej zdjęciu-tnę grubym palcem.
Krok 6:

Wróćmy teraz do piersi. Rozłóż około 1/2 kawałków na patelni nasmarowanej olejem roślinnym w jednej warstwie.Jestem przyzwyczajony do gotowania na mojej ulubionej starej żeliwnej patelni,ale jest to możliwe w każdym stosunkowo głębokim naczyniu, które można włożyć do piekarnika. Tak... i mam rafinowany olej słonecznikowy .
Krok 7:

Następnie rozłóż jabłka na kurczaku, rozprowadzając je równomiernie.Do tego używamy około 1/2 wszystkich jabłek. I posyp cukrem piasek.
Krok 8:

I ponownie ułóż kawałki piersi z kurczaka.Kładziemy je na naszej warstwie jabłek. Spróbuj równomiernie rozprowadzić.
Krok 9:

A teraz kolejna warstwa jabłek. W rezultacie mamy na patelni: naprzemiennie dwie warstwy kurczaka z dwiema warstwami jabłek. Co więcej, ostatnia warstwa jabłek znajduje się na górze.I znowu posyp trochę cukrem granulowanym.I zamykając pokrywkę lub talerz, aby jabłka się nie zacierały, odłóż na bok.
Krok 10:

Oto kolej na kremowe nadzienie: wymieszaj śmietanę z mąką. Dobrze wymieszaj - aż będzie gładka.Robiłam to trzepaczką. Zbyt mała objętość dla miksera.
Krok 11:

Teraz do tej mieszanki dodajemy wszystkie niezbędne przyprawy: biały pieprz, gałkę muszkatołową, cynamon, imbir oraz sól i cukier granulowany.
Krok 12:

Wszystko dobrze wymieszaj, ubijając trzepaczką .To nasze kremowe nadzienie.
Krok 13:

A teraz wracamy do naszej patelni z warstwami kurczaka i jabłek. I równomiernie napełnij jabłka, mamy je na wierzchu, naszym kremowym nadzieniem
Krok 14:

Teraz jest czas, aby włączyć piekarnik..... a kiedy się nagrzewa, bierzemy ser i trzy na średniej lub grubej tarce.
Krok 15:

Następnie posyp startym serem wszystko, co mamy na patelni. Ser to ostatnia warstwa.I wysyłamy patelnię (bez pokrywki) do nagrzanego piekarnika.W piekarniku 180 stopni i gotujemy przez 50 minut....Ale!!! wszyscy pamiętają, że czas zależy od twojego piekarnika.
Krok 16:

Wszystko!!! Nasz kurczak z jabłkami w śmietanie jest gotowy! Smacznego dla wszystkich! I uwierz mi, to nie jest trudne ani długie. Ale pyszne!!!
na samym końcu możesz podnieść temperaturę, aby ser pokrył się złotą skórką na wierzchu.I jeszcze jedno: po wyjęciu patelni z piekarnika zobaczysz,że na dnie jest trochę płynu.Wyróżniała się z jabłek.Można go spuścić. Ale zostawiam go i używam podczas podgrzewania (następnego dnia)w kuchence mikrofalowej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal / 100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal / 100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal / 100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal / 100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal / 100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Biały pieprz - 0 kcal / 100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g

