skład / składniki
gotowanie krok po kroku
weź rondel z grubym dnem, wlej oliwę z oliwek i usmaż drobno posiekaną cebulę, marchewkę startą na drobnej tarce i posiekany czosnek. Wprowadzamy przecier pomidorowy(nie pastę!) i dusić na małym ogniu przez około 20 minut. Zetrzyj parmezan i wymieszaj z mięsem mielonym, jednym jajkiem, solą i pieprzem. Gotujemy jajka i arkusze lasagne, a z mięsa mielonego tworzymy małe klopsiki, które smażymy we wrzącym oleju. Gotowane jajka kroimy w kółka. Rozłóż masę pomidorową w wysmarowanej tłuszczem formie, przykryj lasagne i włóż klopsiki. Wlać pomidory, przykryć lasagne i dodać warstwę twarogu (zamiast sera ricotta), posypać startym parmezanem. I powtarzamy wszystko, aż lasagne się skończy. Na samej górze powinna wyjść warstwa pomidorów i sera. Przykryj formę folią i włóż do piekarnika na dwadzieścia minut. Wyjmujemy, usuwamy folię i pieczemy przez kolejne dziesięć minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Arkusze lasagne - 337 kcal/100g