zapiekanka z makaronem z kiełbasą i serem

pyszna i łatwa do zrobienia zapiekanka na każdy dzień! W naszym domu, gdy pozostaje makaron, często zalewamy go sosem i pieczemy. Ale ten przepis kulinarny, który lamentowałem na jednym forum, jest po prostu piękny, pomimo jego zwykłej nazwy "zapiekanka z wermiszelu". Chociaż takie jedzenie grozi szczupłej sylwetce wypadnięciem z normy, myślę, że patrząc na oryginalny design i smak tej zapiekanki, mało kto odmówi jej spróbowania.
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 14 g
tłuszcze 35 % 22 g
węglowodany 42 % 26 g
338 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

więc. Najpierw musisz ugotować makaron. Kup długie rurki. Kiedy wrzucasz je do wrzącej osolonej wody, nie łam ich. Podczas gotowania weź gotowaną kiełbasę lub kiełbaski i pokrój w kostkę. Następnie weź patelnię i usmaż kiełbasę na maśle. Na koniec dodaj do kiełbasy gotowy ulubiony keczup lub pomidor, który należy rozcieńczyć wodą i włożyć przyprawy. Więc dusić kiełbasę lub kiełbaski przez kolejne 3 minuty. Trzy sery na tarce z małymi otworami. Bierzemy naczynie do pieczenia. Smarujemy go olejem. Zaczynamy układać składniki naszej przyszłej zapiekanki. Połóż makaron na dnie. Rozłóż na nich kiełbasę i posyp serem. Sera nie trzeba żałować, wtedy makaron dobrze skleja się z kiełbasą. Następnie ponownie włóż makaron, a następnie kiełbasę i ser. Musisz więc rozłożyć krawędź naczynia do pieczenia zapiekanki. Na wierzchu powinna znajdować się warstwa sera. Piec zapiekankę w piekarniku przez około 25 minut w temperaturze 200 stopni. 10 minut przed końcem posmaruj zapiekankę sosem majonezowo-ketchupowym. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Wermiszel - 371   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa"cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa "doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g

Podobne przepisy