skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto z puree ziemniaczanym na paszteciki? Jako podstawę można użyć ziemniaków gotowanych w skórce. Aby to zrobić, umyj bulwy, dokładnie pocierając skórkę szczotką do warzyw. Wlej zimną wodę do rondla i gotuj ziemniaki do miękkości. Zajęło mi około trzydziestu minut po zagotowaniu wody, aby bulwy były całkowicie miękkie. Ale ten czas jest przybliżony, musisz skupić się na miękkości ziemniaków.
Krok 2:
Po ugotowaniu ziemniaków odcedź i ostudź bulwy. Obierz je i zetrzyj tłuczkiem. Dodaj proszek do pieczenia, sól i trochę oleju słonecznikowego. Wszystko to ma na celu wzmocnienie smaku i poprawę właściwości przyszłego ciasta.
Krok 3:
W kawałkach dodaj mąkę. Mam najwyższą klasę. Ciągle mieszaj mieszaninę, aby zatrzymać się w odpowiednim momencie i nie zatykać ciasta mąką, w przeciwnym razie stanie się bez smaku i jakby gumowaty. Ilość mąki jest wskazana przez to, czego używam, ale może być potrzebna mniej lub więcej. Jak zrozumieć, że już wystarczy? Weź mały kawałek ciasta i pamiętaj o nim między palcami. Jeśli przykleja się do rąk lub kruszy, musisz stopniowo dodawać mąkę.
Krok 4:
Przykryj ciasto ręcznikiem lub folią spożywczą. Zalecam pozostawienie go na dziesięć minut, aby łatwiej było pracować. Ale możesz od razu zacząć rzeźbić ciasta.
Krok 5:
Z ciasta uformuj grubą kiełbasę i pokrój. Pokroiłam na cztery części, a moje paszteciki były prawie wielkości dłoni! Myślę, że możesz bezpiecznie podzielić ciasto na sześć równych części, aby ciasta były bardziej miniaturowe. Następnie, bezpośrednio na dłoni, uformuj owalne ciasto o wysokości co najmniej pięciu milimetrów, aby ciasto się nie rozerwało, połóż łyżkę nadzienia na środku stołu ze zjeżdżalnią i ściśnij krawędzie.
ziemniaki na bazę można najpierw obrać, a następnie ugotować. Wtedy smak ciast okaże się nieco inny.
jako nadzienie wybrałem mielonego kurczaka smażonego z cebulą. I chcę powiedzieć, że ciasta okazały się tak satysfakcjonujące, jak to tylko możliwe! Jednym z nich można było łatwo zjeść nawet dla mężczyzny.
a w smaku moje placki, o dziwo, przypominały puree ziemniaczane z mięsem :)
smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g