ciasto z puree ziemniaczanym na paszteciki

paszteciki bez grama jajek, drożdży i mleka! Z tego ciasta otrzymasz najzdrowsze ciasta! Istotną zaletą ciasta z puree ziemniaczanego jest to, że jest chude. Nadzienie może być wykonane z kiszonej kapusty, smażonych grzybów lub koreańskiej marchwi, a także z dowolnego mięsa lub mielonej ryby.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 17 % 1 g
węglowodany 67 % 4 g
25 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto z puree ziemniaczanym na paszteciki? Jako podstawę można użyć ziemniaków gotowanych w skórce. Aby to zrobić, umyj bulwy, dokładnie pocierając skórkę szczotką do warzyw. Wlej zimną wodę do rondla i gotuj ziemniaki do miękkości. Zajęło mi około trzydziestu minut po zagotowaniu wody, aby bulwy były całkowicie miękkie. Ale ten czas jest przybliżony, musisz skupić się na miękkości ziemniaków.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Po ugotowaniu ziemniaków odcedź i ostudź bulwy. Obierz je i zetrzyj tłuczkiem. Dodaj proszek do pieczenia, sól i trochę oleju słonecznikowego. Wszystko to ma na celu wzmocnienie smaku i poprawę właściwości przyszłego ciasta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W kawałkach dodaj mąkę. Mam najwyższą klasę. Ciągle mieszaj mieszaninę, aby zatrzymać się w odpowiednim momencie i nie zatykać ciasta mąką, w przeciwnym razie stanie się bez smaku i jakby gumowaty. Ilość mąki jest wskazana przez to, czego używam, ale może być potrzebna mniej lub więcej. Jak zrozumieć, że już wystarczy? Weź mały kawałek ciasta i pamiętaj o nim między palcami. Jeśli przykleja się do rąk lub kruszy, musisz stopniowo dodawać mąkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przykryj ciasto ręcznikiem lub folią spożywczą. Zalecam pozostawienie go na dziesięć minut, aby łatwiej było pracować. Ale możesz od razu zacząć rzeźbić ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Z ciasta uformuj grubą kiełbasę i pokrój. Pokroiłam na cztery części, a moje paszteciki były prawie wielkości dłoni! Myślę, że możesz bezpiecznie podzielić ciasto na sześć równych części, aby ciasta były bardziej miniaturowe. Następnie, bezpośrednio na dłoni, uformuj owalne ciasto o wysokości co najmniej pięciu milimetrów, aby ciasto się nie rozerwało, połóż łyżkę nadzienia na środku stołu ze zjeżdżalnią i ściśnij krawędzie.

ziemniaki na bazę można najpierw obrać, a następnie ugotować. Wtedy smak ciast okaże się nieco inny.
jako nadzienie wybrałem mielonego kurczaka smażonego z cebulą. I chcę powiedzieć, że ciasta okazały się tak satysfakcjonujące, jak to tylko możliwe! Jednym z nich można było łatwo zjeść nawet dla mężczyzny.
a w smaku moje placki, o dziwo, przypominały puree ziemniaczane z mięsem :)
smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"  

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy