skład / składniki
metoda gotowania
wlej kefir do głębokiej miski, rozbij jajka, dodaj sól, zwykły cukier i cukier waniliowy, wlej koniak. Wszystko dobrze wymieszaj (robię to trzepaczką, przyzwyczaiłem się do tego), aby masa była jednorodna.
następnie przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do tej samej miski i szybko wymieszaj ciasto tą samą trzepaczką, aby nie dopuścić do żadnych grudek (nie będzie strome i gęste, do tego przepisu potrzebujemy zupełnie innej konsystencji - jak na naleśniki).
wlej olej roślinny do rondla i pozwól mu się odpowiednio rozgrzać. Następnie zanurz tam ciasto za pomocą dwóch łyżeczek (w jednej łyżce ciasto, drugą łyżką pomóż wepchnąć ciasto do głębokiego smażenia), ciasto samodzielnie nabiera pożądanego kształtu.
połóż gotowe pączki na ręczniku papierowym za pomocą łyżki cedzakowej (używam również szczypiec do gotowania), aby wchłonąć nadmiar tłuszczu, a następnie posyp cukrem pudrem.
Poczęstuj się zdrowo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g

