papryka mrożona na zimę

łatwy sposób na utrzymanie witamin przez długi czas! Umiejętność racjonalnego zarządzania budżetem rodzinnym jest charakterystyczną cechą dobrej gospodyni domowej. I to właśnie zamrażanie ma nam pomóc w tej trudnej sprawie. Przygotuj niedrogie papryki gruntowe latem, a będą w stanie zadowolić twoją rodzinę przez całą zimę!
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 6 g
27 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Dojrzała słodka papryka dowolnej odmiany nadaje się do zamrażania, najlepiej bez zadrapań i wgnieceń. Pod koniec lata najlepiej kupić nasz, gruntowy: jest znacznie tańszy. Umyj warzywa pod bieżącą wodą. Zwróć szczególną uwagę na powierzchnię pod szypułką, zwykle gromadzi się tam gleba.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój paprykę wzdłuż na pół i użyj małego ostrego noża, aby usunąć łodygę i nasiona.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj paprykę zgodnie z Twoimi planami :) planuję dodać mrożoną paprykę do gulaszu warzywnego, zup, drugich gorących potraw, więc pokroję warzywa w małe paski. Paprykę zamraża się również w kostkach, połówkach, a nawet w całości (bez nasion i stosu) w celu dalszego nadziewania mięsem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Lepiej zamrażać paprykę w szczelnych, szczelnych workach typu "zip-lock" lub w workach do pakowania próżniowego. Użyję tego ostatniego. Rozłóż paprykę cienką warstwą w małych porcjach (około jednego naczynia) między torebkami. Jeśli masz worki do pakowania próżniowego, upewnij się, że wilgoć nie dostanie się do zamierzonego miejsca szwu, w przeciwnym razie worek będzie przepuszczał powietrze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zapakuj torby za pomocą zgrzewarki próżniowej. Tryb pakowania posiekanej papryki może być zarówno konwencjonalny, jak i niskociśnieniowy. Papryka to absolutnie nie obchodzi. Jeśli wybrałeś & quot; zip-lock", po prostu zamknij zapięcie, lekko naciskając torbę, aby nie zamrozić "powietrza & quot;:)

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na opakowaniu umieść oznaczenia z datą zamrożenia i wyślij paprykę do zamrażarki w temperaturze -18 stopni i niższej. Tam będzie przechowywany przez całą zimę.

trzymam mrożone warzywa, owoce, jagody i grzyby na tej samej półce. Dzięki schludnym opakowaniom próżniowym mam zorganizowane pionowe Przechowywanie w zamrażarce. Oznacza to, że zawsze widać, co jest w magazynie, a co trzeba kupić.

Uwielbiam pakowanie próżniowe ze względu na jego praktyczność, szczelność i łatwość przechowywania w zamrażarce. Nawiasem mówiąc, torby do pakowania próżniowego mogą być używane wiele razy, po prostu odcinając istniejący szew. Pomoże to zaoszczędzić zasoby naszej planety!

powodzenia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g

Podobne przepisy