skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Dojrzała słodka papryka dowolnej odmiany nadaje się do zamrażania, najlepiej bez zadrapań i wgnieceń. Pod koniec lata najlepiej kupić nasz, gruntowy: jest znacznie tańszy. Umyj warzywa pod bieżącą wodą. Zwróć szczególną uwagę na powierzchnię pod szypułką, zwykle gromadzi się tam gleba.
Krok 2:

Pokrój paprykę wzdłuż na pół i użyj małego ostrego noża, aby usunąć łodygę i nasiona.
Krok 3:

Posiekaj paprykę zgodnie z Twoimi planami :) planuję dodać mrożoną paprykę do gulaszu warzywnego, zup, drugich gorących potraw, więc pokroję warzywa w małe paski. Paprykę zamraża się również w kostkach, połówkach, a nawet w całości (bez nasion i stosu) w celu dalszego nadziewania mięsem.
Krok 4:

Lepiej zamrażać paprykę w szczelnych, szczelnych workach typu "zip-lock" lub w workach do pakowania próżniowego. Użyję tego ostatniego. Rozłóż paprykę cienką warstwą w małych porcjach (około jednego naczynia) między torebkami. Jeśli masz worki do pakowania próżniowego, upewnij się, że wilgoć nie dostanie się do zamierzonego miejsca szwu, w przeciwnym razie worek będzie przepuszczał powietrze.
Krok 5:

Zapakuj torby za pomocą zgrzewarki próżniowej. Tryb pakowania posiekanej papryki może być zarówno konwencjonalny, jak i niskociśnieniowy. Papryka to absolutnie nie obchodzi. Jeśli wybrałeś & quot; zip-lock", po prostu zamknij zapięcie, lekko naciskając torbę, aby nie zamrozić "powietrza & quot;:)
Krok 6:

Na opakowaniu umieść oznaczenia z datą zamrożenia i wyślij paprykę do zamrażarki w temperaturze -18 stopni i niższej. Tam będzie przechowywany przez całą zimę.
trzymam mrożone warzywa, owoce, jagody i grzyby na tej samej półce. Dzięki schludnym opakowaniom próżniowym mam zorganizowane pionowe Przechowywanie w zamrażarce. Oznacza to, że zawsze widać, co jest w magazynie, a co trzeba kupić.
Uwielbiam pakowanie próżniowe ze względu na jego praktyczność, szczelność i łatwość przechowywania w zamrażarce. Nawiasem mówiąc, torby do pakowania próżniowego mogą być używane wiele razy, po prostu odcinając istniejący szew. Pomoże to zaoszczędzić zasoby naszej planety!
powodzenia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g



