makrela wędzona w herbacie w domu

wędzony bez wędzenia to nie bajka. To pyszna złota makrela. Taka makrela kłóci się w aromacie i niesamowitym smaku ze sklepem. I oczywiście w ekonomii też się kłóci, gdzie bez tego?!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 3 g
tłuszcze 29 % 2 g
węglowodany 29 % 2 g
34 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 D 9 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Rozmrozić makrelę, wypatroszyć i umyć. Pamiętaj, aby usunąć czarny film z brzucha - daje gorycz. Usuń także ogon i płetwy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W szklance zaparz mocną czarną herbatę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej litr wody do rondla i umieść na kuchence.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj skórki cebuli i dodaj do garnka. Jak się zagotuje-gotuj przez 15 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odcedź wywar z cebuli i wróć do kuchenki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj herbatę, sól, cukier i przyprawy do wywaru.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Doprowadź marynatę do wrzenia, wyłącz i ostudź pod przykryciem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Napełnij rybę marynatą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj ciężarkiem, aby makrela nie unosiła się i pozostaw na 8 godzin w pokoju.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie włóż rybę do lodówki na 3 dni. Obracaj rybę 2 razy dziennie, aby była równomiernie zabarwiona i marynowana.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po 3 dniach możesz spróbować.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ryba z tego przepisu jest zaskakująco aromatyczna. Smak takiej makreli zostanie zapamiętany przez długi czas i będziesz go przygotowywał więcej niż raz.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Czarna herbata - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal / 100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Skórka cebuli - 0   kcal/100g

Podobne przepisy