skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Rozmrozić makrelę, wypatroszyć i umyć. Pamiętaj, aby usunąć czarny film z brzucha - daje gorycz. Usuń także ogon i płetwy.
Krok 2:

W szklance zaparz mocną czarną herbatę.
Krok 3:

Wlej litr wody do rondla i umieść na kuchence.
Krok 4:

Umyj skórki cebuli i dodaj do garnka. Jak się zagotuje-gotuj przez 15 minut.
Krok 5:

Odcedź wywar z cebuli i wróć do kuchenki.
Krok 6:

Dodaj herbatę, sól, cukier i przyprawy do wywaru.
Krok 7:

Doprowadź marynatę do wrzenia, wyłącz i ostudź pod przykryciem.
Krok 8:

Napełnij rybę marynatą.
Krok 9:

Przykryj ciężarkiem, aby makrela nie unosiła się i pozostaw na 8 godzin w pokoju.
Krok 10:

Następnie włóż rybę do lodówki na 3 dni. Obracaj rybę 2 razy dziennie, aby była równomiernie zabarwiona i marynowana.
Krok 11:

Po 3 dniach możesz spróbować.
Krok 12:

Ryba z tego przepisu jest zaskakująco aromatyczna. Smak takiej makreli zostanie zapamiętany przez długi czas i będziesz go przygotowywał więcej niż raz.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Czarna herbata - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal / 100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Skórka cebuli - 0 kcal/100g


