skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak smażyć ziemniaki z mięsem na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Mięso wieprzowe można stosować z dowolną częścią, najważniejsze jest to, że jest bez kości i z niewielką ilością tłuszczu. Obecność tłuszczu nada mięsu soczystości. Obierz ziemniaki i cebulę i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń.
Krok 2:
Pokrój ziemniaki na podłużne plastry lub kostki.
Krok 3:
Pokrój mięso wieprzowe w duże paski.
Krok 4:
Wlej trochę oleju roślinnego do gorącej patelni do smażenia i włóż posiekane mięso. Smaż ze wszystkich stron na złoty kolor przez 7 do 10 minut.
Krok 5:
Podczas smażenia mięsa obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Następnie dodaj posiekaną cebulę na patelnię do mięsa i smaż wszystko razem przez 3-5 minut, aby cebula była miękka.
Krok 6:
Na innej patelni usmaż przygotowane ziemniaki z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego. Ziemniaki staną się złote.
Krok 7:
Włóż smażone ziemniaki na patelnię do mięsa. Wymieszać. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. Gotuj wszystko razem, aż mięso i ziemniaki będą miękkie.
Krok 8:
Gotowe ziemniaki z mięsem posyp posiekaną zieloną cebulą i podawaj. Możesz uzupełnić świeżymi warzywami! Bardzo smaczne, aromatyczne i satysfakcjonujące! Smacznego!
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
oprócz wieprzowiny w tym naczyniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g