smażone ziemniaki z mięsem na patelni

w pośpiechu, bardzo proste, bardzo smaczne, rodzina na obiad! Smażone ziemniaki z mięsem na patelni to świetna opcja na obfity lunch lub kolację. Nikt nie może odmówić takiego dania - podczas gotowania jest niesamowity aromat, który rozprzestrzenia się po całym domu!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 5 g
tłuszcze 32 % 8 g
węglowodany 48 % 12 g
142 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak smażyć ziemniaki z mięsem na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Mięso wieprzowe można stosować z dowolną częścią, najważniejsze jest to, że jest bez kości i z niewielką ilością tłuszczu. Obecność tłuszczu nada mięsu soczystości. Obierz ziemniaki i cebulę i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój ziemniaki na podłużne plastry lub kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój mięso wieprzowe w duże paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej trochę oleju roślinnego do gorącej patelni do smażenia i włóż posiekane mięso. Smaż ze wszystkich stron na złoty kolor przez 7 do 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas smażenia mięsa obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Następnie dodaj posiekaną cebulę na patelnię do mięsa i smaż wszystko razem przez 3-5 minut, aby cebula była miękka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na innej patelni usmaż przygotowane ziemniaki z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego. Ziemniaki staną się złote.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż smażone ziemniaki na patelnię do mięsa. Wymieszać. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. Gotuj wszystko razem, aż mięso i ziemniaki będą miękkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe ziemniaki z mięsem posyp posiekaną zieloną cebulą i podawaj. Możesz uzupełnić świeżymi warzywami! Bardzo smaczne, aromatyczne i satysfakcjonujące! Smacznego!

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem. 

oprócz wieprzowiny w tym naczyniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy