lemoniada z marakui

orzeźwiająca lemoniada w domu! To proste! Lemoniada z marakui zachwyci w upalny dzień. Ten napój doskonale orzeźwia, dodaje energii i napełnia witalnością. Jeśli marakuja jest używana jako pokarm po raz pierwszy, należy wypróbować niewielką ilość, aby sprawdzić, czy nie ma alergii.
vasilnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 7 g
29 kcal
IG: 71 / 0 / 29

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

1. Syrop cukrowy i syrop z marakui łączą się w jednym pojemniku.

2. Owoce marakui przecinamy na pół, łyżeczką oczyszczamy miąższ (w składnikach wskazana jest ilość w gramach).

3. Umyj liście mięty, posiekaj nożem.

4. Odcedź około 150 ml z litrowej butelki wody mineralnej, wlej do niej posiekaną miętę, rozłóż miąższ marakui, wlej mieszaninę syropów.

5. Zamykamy butelkę pokrywką i wysyłamy do lodówki na 2 godziny. W tym czasie lemoniada zostanie zaparzona i dobrze schłodzona.

przed podaniem należy przefiltrować napój przez gazę lub przez drobne sito.

pij z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Marakuja - 68   kcal/100g
  • Woda mineralna - 0   kcal/100g
  • Syrop cukrowy - 300   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g

Podobne przepisy