lemoniada z marakui
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
1. Syrop cukrowy i syrop z marakui łączą się w jednym pojemniku.
2. Owoce marakui przecinamy na pół, łyżeczką oczyszczamy miąższ (w składnikach wskazana jest ilość w gramach).
3. Umyj liście mięty, posiekaj nożem.
4. Odcedź około 150 ml z litrowej butelki wody mineralnej, wlej do niej posiekaną miętę, rozłóż miąższ marakui, wlej mieszaninę syropów.
5. Zamykamy butelkę pokrywką i wysyłamy do lodówki na 2 godziny. W tym czasie lemoniada zostanie zaparzona i dobrze schłodzona.
przed podaniem należy przefiltrować napój przez gazę lub przez drobne sito.
pij z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Marakuja - 68 kcal/100g
- Woda mineralna - 0 kcal/100g
- Syrop cukrowy - 300 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g