suszone truskawki z liśćmi na herbatę
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
wybierz dojrzałe, całe, idealne truskawki. Następnie oddziel jagody od liści i spłucz zimną wodą. Pozwól, aby cała ciecz spłynęła.
pokrój jagody na talerze o grubości od dwóch do trzech milimetrów.
połóż płytki na ruszcie suszarki, pozostawiając między nimi kilka milimetrów przestrzeni.
włącz suszarkę do temperatury nie większej niż 40 stopni. Suszymy, zamieniając górne i dolne kratki.
w ten sam sposób suszymy umyte liście.
wszystko razem lekko wymieszaj, uważając, aby nie złamać liści ani plasterków truskawek.
przechowuj herbatę w szczelnym słoiku.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Melissa - 0 kcal/100g
- Liście truskawek - 30 kcal/100g