ser smażony na patelni

więc chcę zjeść jeszcze co najmniej kilka kawałków. Tak apetyczna kostka serowa z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom sera. To danie odniesie sukces jako dodatek do śniadania w przeciwieństwie do słodkiej herbaty. Można go również zaoferować na popołudniową przekąskę z jagodami: malinami i winogronami.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 18 g
tłuszcze 60 % 42 g
węglowodany 14 % 10 g
321 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jajko kurze umyć i wbić do miski. Pieprz i sól do smaku. W przyszłej panierce możesz dodatkowo dodać dowolne inne przyprawy do swojego gustu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Widelcem lekko ubij jajko, aż żółtko i białko całkowicie się połączą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój główkę sera dużym ostrym nożem na cztery równe części.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie pokrój ser na osiem kawałków. Możesz tak zostawić i przystąpić do dalszego odkostniania i smażenia, ale poszedłem jeszcze dalej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój ser na szesnaście równych części! Zadanie nie jest dla osób o słabym sercu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie zanurz każdy segment w jajku z każdej strony.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I zwiń kawałki sera w bułce tartej, aby równomiernie pokryły ser ze wszystkich stron.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozgrzej patelnię z niskimi bokami na średnim ogniu. Dodaj olej słonecznikowy i dobrze go podgrzej. Połóż ser do smażenia na złoty kolor. Następnie odwróć i usmaż z drugiej strony. Każda strona zajmie około trzech minut. Udało mi się usmażyć całą głowę tylko w dwóch seriach. Podawaj ser natychmiast.

do tego przepisu wybrałem specjalny miękki ser do smażenia-Chetuk. Zawiera tylko czterdzieści pięć procent tłuszczu. I do smaku, nie pozwól, aby nie wziąć-zwykły ser Adyghe, tylko gęstsza konsystencja. Dlatego myślę, że nie ma sensu przepłacać za czetuk.
dostałem przekąskę o wyrafinowanym, klasycznym smaku. W razie potrzeby do panierki można dodać wędzoną paprykę i suszoną bazylię, oregano, a nawet chmiel-suneli, aby smak stał się jaśniejszy. Za każdym razem będziesz miał inną przekąskę.
taki ser był przyjemny do jedzenia z gorącą słodką herbatą, delektując się delikatnymi krawędziami smaku. Wszystkim domownikom bardzo podobało się to nowe danie.
przechowywanie takiego sera, z oczywistych powodów, nie jest tego warte (chyba że jesteś fanem Skórki zmiękczonej od wilgoci). Jest dobry zaraz po upieczeniu.
myślę, że sos na bazie borówki brusznicy lub żurawiny również byłby tutaj idealny.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291   kcal/100g
  • Ser "moobacher" - 350   kcal/100g
  • Ser "Sainte-agure" - 369   kcal/100g
  • Ser "Syriusz Camembert" - 294   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy