Sałatka ze smażonymi pieczarkami ogórkiem i kurczakiem bez majonezu

świeża sałatka bez nudnego majonezu. Mój osobisty faworyt. Obfita sałatka zawiera dużą ilość zdrowych warzyw i jest doprawiona lekkim i smacznym dressingiem. Niskokaloryczny i bardzo słodki to coś, na co warto spróbować go ugotować. Mój dom bardzo mi się podobał.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 6 g
tłuszcze 36 % 8 g
węglowodany 36 % 8 g
108 kcal
IG: 88 / 0 / 13

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Filety z piersi kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokrój kurczaka na porcje.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozgrzej olej słonecznikowy na gorącej patelni. I smaż kurczaka z obu stron na złoty kolor. Pod koniec gotowania posolić kurczaka do smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj pieczarki i pokrój w cienkie plasterki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej słonecznikowy na czystą patelnię, podgrzej i usmaż pieczarki z obu stron. Pod koniec gotowania posolić grzyby do smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Aby zmniejszyć gorycz cebuli, zalej ją wrzącą wodą przez kilka minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekaj obrany ogórek w półpierścienie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wrzuć cebulę do durszlaka, pozwól wodzie spłynąć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Teraz przygotuj trening. W sosie połącz sos sojowy, olej słonecznikowy i sok z cytryny. Dodaj płynny miód. Dokładnie wymieszaj sos.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na półmisku ułożyć umyte i odsączone liście sałaty, a następnie pozostałe składniki: kurczaka, grzyby, cebulę i ogórek. Dopraw sałatkę sosem i posyp sezamem. Gotowe!

ta sałatka jest dość obfita ze względu na pożywne mięso z kurczaka i smażone pieczarki. A jednocześnie dość przewiewny.
radzę najpierw osuszyć kurczaka ręcznikiem papierowym, aby podczas smażenia na gorącym oleju woda, odparowująca, nie zaczęła strzelać w różnych kierunkach.
pieczarki wybierz mały rozmiar. Jeśli to możliwe, aby płytki pod kapeluszem były lekkie. To jeden z głównych znaków ich świeżości.
pieczarki do tej sałatki można zastąpić boczniakami.
zamiast oleju słonecznikowego możesz dodać oliwę do sosu i dowolne inne według własnego uznania.
do sosu można również użyć kandyzowanego miodu, po stopieniu go w łaźni wodnej.
w każdym razie polecam zanotować przepis na sos. Będzie pasować do wielu sałatek ze świeżych warzyw. Moim zdaniem okazał się bardzo udany. Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy