skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Filety z piersi kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokrój kurczaka na porcje.
Krok 2:
Rozgrzej olej słonecznikowy na gorącej patelni. I smaż kurczaka z obu stron na złoty kolor. Pod koniec gotowania posolić kurczaka do smaku.
Krok 3:
Umyj pieczarki i pokrój w cienkie plasterki.
Krok 4:
Wlej olej słonecznikowy na czystą patelnię, podgrzej i usmaż pieczarki z obu stron. Pod koniec gotowania posolić grzyby do smaku.
Krok 5:
Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie.
Krok 6:
Aby zmniejszyć gorycz cebuli, zalej ją wrzącą wodą przez kilka minut.
Krok 7:
Posiekaj obrany ogórek w półpierścienie.
Krok 8:
Wrzuć cebulę do durszlaka, pozwól wodzie spłynąć.
Krok 9:
Teraz przygotuj trening. W sosie połącz sos sojowy, olej słonecznikowy i sok z cytryny. Dodaj płynny miód. Dokładnie wymieszaj sos.
Krok 10:
Na półmisku ułożyć umyte i odsączone liście sałaty, a następnie pozostałe składniki: kurczaka, grzyby, cebulę i ogórek. Dopraw sałatkę sosem i posyp sezamem. Gotowe!
ta sałatka jest dość obfita ze względu na pożywne mięso z kurczaka i smażone pieczarki. A jednocześnie dość przewiewny.
radzę najpierw osuszyć kurczaka ręcznikiem papierowym, aby podczas smażenia na gorącym oleju woda, odparowująca, nie zaczęła strzelać w różnych kierunkach.
pieczarki wybierz mały rozmiar. Jeśli to możliwe, aby płytki pod kapeluszem były lekkie. To jeden z głównych znaków ich świeżości.
pieczarki do tej sałatki można zastąpić boczniakami.
zamiast oleju słonecznikowego możesz dodać oliwę do sosu i dowolne inne według własnego uznania.
do sosu można również użyć kandyzowanego miodu, po stopieniu go w łaźni wodnej.
w każdym razie polecam zanotować przepis na sos. Będzie pasować do wielu sałatek ze świeżych warzyw. Moim zdaniem okazał się bardzo udany. Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g