skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozbijamy jajka na małym rondlu, wlewamy cukier, masujemy widelcem..
2. Wlej mąkę, wymieszaj trzepaczką lub widelcem..
.
3. Wlej mleko do powstałej masy, wymieszaj trzepaczką, aż będzie całkowicie jednorodna..
4. Wysyłamy rondel do ognia, podgrzewamy mieszaninę przy ciągłym mieszaniu, aż zgęstnieje. Nie możesz zagotować kremu! Tylko masa osiągnie pożądaną konsystencję, natychmiast usuń ją z ognia, pozwól jej trochę ostygnąć..
5 posiekaj pierniki (możesz posiekać rękami lub jak ja za pomocą blendera i pokroić banany w plasterki ...
6 na talerzu kładę formę do krojenia, smaruję boki formy olejem roślinnym i przyklejam taśmę z pergaminu, na dole układam 4-5 łyżek okruchów piernika, układam 4-5 łyżek śmietany i układam pokrojone banany. potem wszystko powtarzam . Mam 5 warstw...
przygotowuję lukier z proszku kakaowego (niekoniecznie ciasto i tak bardzo smaczne): do mleka 30 ml wsypuję 4 łyżki cukru 2 łyżki kakao w proszku i 50 g oleju, gotuję wszystko na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i masło ciągle mieszając 5-10 minut. (jak tylko trochę ostygnie)wlej ciasto na wierzch i wyrównaj , Wyślij do lodówki na 4 godziny...
ciasto jest gotowe)),.W razie potrzeby udekoruj posiekane prażone orzeszki ziemne....
możesz szybko i łatwo traktować gości, przygotowując ciasto z piernika, bez pieczenia okazuje się wspaniałą ucztą!....
składniki;....................................................................
mleko 500ml....................................................................
jajka 2 szt......................................................................
spuszczanie oleju 70gr................................................................
cukier 50gr....................................................................
mąka 35gr.....................................................................
cukier waniliowy 1 łyżeczka........................................................
pierniki 300gr.................................................................
banany 2szt....................................................................
lukier:.......................................................................
mleko 30gr....................................................................
spuszczanie oleju 50 gr...............................................................
kakao w proszku 2 łyżki...........................................................
cukier 4 łyżki..................................................................
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Pierniki - 336 kcal/100g