skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotuj wszystkie niezbędne produkty.
Krok 2:

Drobno posiekaj kapustę, dopraw solą i lekko ugniataj.
Krok 3:

Pokrój sałatę i liście szpinaku w cienkie paski.
Krok 4:

Drobno posiekaj cebulę.
Krok 5:

Drobno posiekaj warzywa.
Krok 6:

Zetrzyj ogórki na grubej tarce.
Krok 7:

Włóż wszystkie posiekane warzywa, zioła, ogórki i zielony groszek do miski z kapustą.
Krok 8:

Dodaj nasiona lnu i przyprawy do smaku, wszystko delikatnie wymieszaj.
Krok 9:

Przełóż połowę sałaty do innej miski. Dopraw jedną oliwą z oliwek.
Krok 10:

Inna śmietana (opcjonalnie).
Krok 11:

Przenieś sałatkę do salaterek lub miseczek i podawaj. Smacznego!!!
lato to czas świeżych owoców i jagód, warzyw i ziół. Gotowanie z nich to przyjemność! Potrawy zawsze okazują się jasne i soczyste, zdrowe i bardzo smaczne. Ta sałatka z młodej kapusty nie była wyjątkiem. Doskonała i nieskomplikowana, ale nie mniej smaczna, soczysta i aromatyczna sałatka z młodej świeżej kapusty nie jest trudna do przygotowania. W takiej sałatce jest dużo witamin, więc koniecznie gotujemy!
kapusta i ogórki doskonale komponują się z wszelkiego rodzaju świeżymi ziołami: pietruszką, koperkiem, sałatą, bazylią, zieloną cebulą, kolendrą itp. Niektórzy kucharze wolą gotować bardziej satysfakcjonującą, mięsną wersję dania (z dodatkiem mięsa z indyka lub kurczaka, z chudą szynką itp.).
podstawową zasadą przyrządzania sałatki z kapusty z ogórkiem jest krojenie warzyw w określony kształt, łączenie wszystkich składników i doprawianie olejem lub sosem. Do dressingu sałatki z kapusty z ogórkiem można użyć dowolnego oleju roślinnego (oliwa, słonecznik, sezam i inne), soku z cytryny, niskotłuszczowej śmietany lub jogurtu, majonezu. Olej roślinny jest preferowany wśród osób stosujących specjalną dietę.
Coleslaw z ogórkiem najlepiej gotować w głębokim naczyniu, w którym wygodnie jest wymieszać wszystkie składniki z dressingiem. Świeże warzywa należy dokładnie umyć, wytrzeć i pokroić zgodnie z przepisem. Zwykle do tego dania nie jest konieczne podgrzewanie warzyw. Wskazane jest obranie ogórka, ale niektórzy pomijają ten punkt.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Nasiona lnu - 534 kcal/100g
- Młoda kapusta - 27 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g


