Sałatka z młodej kapusty z ogórkami, szpinakiem i ziołami

taka sałatka ze świeżej kapusty może być przygotowywana przez cały rok. Tradycyjny przepis na sałatkę ze świeżej kapusty z ogórkami jest szybki, prosty, smaczny i zdrowy.
MarinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 4 g
tłuszcze 50 % 8 g
węglowodany 25 % 4 g
99 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj kapustę, dopraw solą i lekko ugniataj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój sałatę i liście szpinaku w cienkie paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj cebulę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj warzywa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj ogórki na grubej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż wszystkie posiekane warzywa, zioła, ogórki i zielony groszek do miski z kapustą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj nasiona lnu i przyprawy do smaku, wszystko delikatnie wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przełóż połowę sałaty do innej miski. Dopraw jedną oliwą z oliwek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Inna śmietana (opcjonalnie).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przenieś sałatkę do salaterek lub miseczek i podawaj. Smacznego!!!

lato to czas świeżych owoców i jagód, warzyw i ziół. Gotowanie z nich to przyjemność! Potrawy zawsze okazują się jasne i soczyste, zdrowe i bardzo smaczne. Ta sałatka z młodej kapusty nie była wyjątkiem. Doskonała i nieskomplikowana, ale nie mniej smaczna, soczysta i aromatyczna sałatka z młodej świeżej kapusty nie jest trudna do przygotowania. W takiej sałatce jest dużo witamin, więc koniecznie gotujemy!
kapusta i ogórki doskonale komponują się z wszelkiego rodzaju świeżymi ziołami: pietruszką, koperkiem, sałatą, bazylią, zieloną cebulą, kolendrą itp. Niektórzy kucharze wolą gotować bardziej satysfakcjonującą, mięsną wersję dania (z dodatkiem mięsa z indyka lub kurczaka, z chudą szynką itp.).
podstawową zasadą przyrządzania sałatki z kapusty z ogórkiem jest krojenie warzyw w określony kształt, łączenie wszystkich składników i doprawianie olejem lub sosem. Do dressingu sałatki z kapusty z ogórkiem można użyć dowolnego oleju roślinnego (oliwa, słonecznik, sezam i inne), soku z cytryny, niskotłuszczowej śmietany lub jogurtu, majonezu. Olej roślinny jest preferowany wśród osób stosujących specjalną dietę.
Coleslaw z ogórkiem najlepiej gotować w głębokim naczyniu, w którym wygodnie jest wymieszać wszystkie składniki z dressingiem. Świeże warzywa należy dokładnie umyć, wytrzeć i pokroić zgodnie z przepisem. Zwykle do tego dania nie jest konieczne podgrzewanie warzyw. Wskazane jest obranie ogórka, ale niektórzy pomijają ten punkt.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Nasiona lnu - 534   kcal/100g
  • Młoda kapusta - 27   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy