skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
I tak będziemy potrzebować (to na 2 porcje): dwa pomidory, czosnek, ser kiełbasiany i majonez. Przyznam się od razu - ze względu na oszczędności kupiłem produkt serowy o nazwie wędzona kiełbasa. Podobało mi się.
Krok 2:
Ser obieramy ze skorupy i pocieramy. Brałem średnią, ale można też dużą. Płytkie nie polecam.
Krok 3:
Następnie obierz i drobno posiekaj czosnek. Jeśli jest zima i nie musisz nigdzie iść, możesz włożyć więcej czosnku - ogólnie do smaku.
Krok 4:
Teraz wysyłamy czosnek do sera i mieszamy. Wszyscy zwykle się śmieją, ale lubię mieszać widelcem. Moim zdaniem zachowuje to lekkość.
Krok 5:
Dodaj tam majonez. Moim zdaniem-lepiej wziąć gruby. I wszystko to mieszamy. Możesz spróbować....może osobiście chcesz coś dodać.
Krok 6:
Oto kolej na pomidory. Należy je przeciąć poziomo na pół. I wyjmij środek (nie potrzebujemy go). Robię to nożem i łyżeczką. Nie potrzebujemy usuniętego środka - można go natychmiast zjeść lub wysłać do lodówki, będzie tam spokojnie leżeć przez cały dzień, a ty na razie wymyślisz, jak go użyć.
Krok 7:
A na koniec wszystkiego bierzemy połowę pomidora i wypełniamy go naszym nadzieniem serowym. Jeśli było za dużo nadzienia, resztę można po prostu posmarować bułką lub chlebem i zadowolić się kanapką. Smacznego dla wszystkich!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Ser kiełbasa - 268 kcal/100g