skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Long Island jest przygotowywana i podawana w kieliszku koktajlowym "highball". Szklanka jest wypełniona kostkami lodu do góry, ale wlewam tylko pół szklanki do mojego gustu. Wolę powoli pić długie drinki, aw mojej szklance dowolna ilość lodu ma czas na całkowite stopienie, nieuchronnie zniekształcając smak napoju. I nakładasz lód na swój gust.
Krok 2:
Dodaj wódkę. Barmani używają specjalnych miarek-jiggerów. W domu polecam używać wagi kuchennej i zwykłego stosu.
Krok 3:
Dodaj syrop cukrowy.
Krok 4:
Podążaj za suchym dżinem.
Krok 5:
Dalej w klasycznej wersji biały rum (ale możesz też ciemny, nikt tak naprawdę nie zauważy :)
Krok 6:
Tequila to kolejny element.
Krok 7:
Bezpośrednio do szklanek wyciśnij sok z cytryny(lub limonkę, która lubi jak najbardziej). Będę gotować obie opcje. Oczywiście kości nie powinny dostać się do szklanki. Dlatego bądź bezpieczny - wyciśnij sok przez sitko. Wymieszaj koktajl łyżeczką.
Krok 8:
I dodaj do krawędzi colę o klasycznym smaku.
Krok 9:
Udekoruj szklankę kawałkami cytryny. Wapno pokroiłem na segmenty i dodałem bezpośrednio do napoju w drugiej szklance. Dekoracja to miejsce na wyobraźnię. Long Island jest podawana z dwiema tubami.
nawiasem mówiąc, syrop cukrowy można również przygotować samodzielnie. Zrób to w ten sposób: weź równe części cukru i wody, wymieszaj w rondlu i zagotuj z ciągłym mieszaniem. Wszystkie kryształy cukru muszą się rozpuścić. Syrop jest następnie schładzany.
koktajl, którego pełna nazwa "Long Island Ice Tea" (mrożona herbata z Long Island) została wymyślona w czasach prohibicji w północno-wschodnich Stanach Zjednoczonych, na Long Island w stanie Nowy Jork, ukrywając ją jako herbatę. Co ciekawe, nawet teraz czasami podaje się go w czajnikach lub prasach francuskich :)
uważaj na Long Island! Ten podstępny, ale bardzo smaczny koktajl jest jednym z najbardziej alkoholowych longów na mapie Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów. A przecież pije się tak łatwo i swobodnie!
ciesz się!
do lodu użyj zimnej przegotowanej lub niegazowanej wody oczyszczonej. Nie bierz wody z kranu, nada napojowi nieprzyjemny smak. Gotuj wodę przez około 2 minuty. Ostudzić. Powtórz gotowanie. Schłodzić do temperatury pokojowej. Wlać do foremek do lodu. Włóż do zamrażarki, aż całkowicie stwardnieje.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Tequila - 75 kcal/100g
- Gin - 130 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Likier pomarańczowy - 213 kcal / 100g
- Lód - 0 kcal/100g
- Syrop cukrowy - 300 kcal/100g
- Coca-Cola - 42 kcal/100g