skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć kurczaka na patelni? Do smażenia możesz użyć dowolnej części kurczaka. Do mnie cała tusza. Pokroiłem go na 4 części, usuwając skrzydła. Wygodnie jest smażyć kurczaka w tak dużych kawałkach. Pachnące, pikantne zioło-oregano, dobre do wielu potraw. Młode, zdrowe liście są bardzo bogate w olejki eteryczne i witaminy. Zamiast świeżych ziół można użyć suszonej przyprawy.
Krok 2:
Drobno posiekaj liście oregano i włóż do małej miski, aby przygotować marynatę. Wyciśnij sok z cytryny i dodaj do miski. Następnie wlej oliwę z oliwek. Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę i trochę soli z mielonym pieprzem. Wymieszaj wszystkie składniki razem.
Krok 3:
Opłucz kurczaka pod bieżącą wodą i osusz, aby usunąć nadmiar wilgoci. Następnie włóż go do torby i napełnij powstałą marynatą. Wymieszaj, aby marynata równomiernie rozprowadziła się po całym kurczaku. Pozostaw kurczaka do marynowania przez 12 do 20 godzin w lodówce. Okresowo mieszaj.
Krok 4:
Do smażenia weź wygodną, głęboką patelnię z wysokimi bokami, aby zapobiec rozpryskiwaniu się podczas smażenia. Podgrzej go, aż będzie gorący i ułóż marynowanego kurczaka. Smaż na dużym ogniu z obu stron przez 5-6 minut.
Krok 5:
Podczas smażenia zacznie się brązowieć. Następnie zmniejsz ogień i pozwól kurczakowi smażyć się na małym ogniu przez kolejne 30-40 minut. Okresowo należy go obracać, aby był najbardziej równomiernie smażony. Nie musisz przykrywać pokrywką, w przeciwnym razie zacznie się dusić, a nie smażyć, a wtedy nie będzie na niej tak apetycznej Skórki.
Krok 6:
Podczas smażenia kieruj się piecem. Gotowy kurczak stanie się złotobrązowy. Jeśli przekłujesz go nożem, powinien pojawić się z niego lekki sok. Jeśli sok jest różowy, nie jest jeszcze gotowy!
Krok 7:
Przenieś gotowego smażonego kurczaka na półmisek i podawaj! Miłego poczęstunku!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Oregano świeże - 25 kcal/100g