skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić domowe wino z morwy? Przepis na domowe wino z morwy jest dość prosty i nie wymaga specjalnej wiedzy na temat produkcji wina.
nawet nieprzygotowana osoba jest w stanie zrobić takie wino.
aby zrobić domowe wino, potrzebujemy dojrzałych jagód morwy. Zaleca się zbieranie morwy przy suchej pogodzie, ponieważ w tym czasie ich kolor jest najbardziej nasycony.
jagody nie muszą być myte, po prostu zostaw je w dowolnym pojemniku na jeden dzień, a następnie wyciśnij z nich cały sok.
do soku z jagód dodaj cukier i cynamon w ilości 150 gramów cukru i 5 gramów cynamonu na każdy litr wyciśniętego soku z morwy.
pozostaw mieszaninę do fermentacji przez tydzień, a następnie przefiltruj sok.
wlej cały sok do przygotowanego pojemnika i dodaj mocne białe wino w ilości 1 litra białego wina na 10 litrów naszego wina.
Utrzymaj powstałą mieszaninę przez co najmniej dwa tygodnie.
następnie przefiltruj i butelkuj wino.
opcjonalnie możesz dodać więcej cukru.
przechowuj domowe wino z morwy w zamkniętych butelkach w chłodnym miejscu.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Morwa - 52 kcal/100g