skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki. Do pomarańczowego freszu potrzebne będą trzy dojrzałe i soczyste pomarańcze średniej wielkości, 3-4 gałązki świeżej mięty, silnie gazowana woda mineralna. Cukier dodaje się zgodnie z życzeniem.
Krok 2:
Umyj miętę, osusz ręcznikami papierowymi. Oderwij liście z gałązek i pamiętaj je lekko rękami, aby sok się wyróżniał.
Krok 3:
Przenieś liście mięty do przygotowanego dzbanka lub zwykłego szklanego słoika. Dodaj cukier. Nie możesz go dodać, skup się na swoim guście.
Krok 4:
Pomarańcze dokładnie umyj, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój na pół.
Krok 5:
Wyciśnij sok z każdej połowy, usuwając pestki. Najlepiej zrobić to za pomocą wyciskarki do cytrusów, ręcznej lub elektrycznej. Jeśli nie masz takiej techniki, obierz cytrusy, usuń nasiona i żyły, Wyślij do miski blendera, posiekaj. W ciągu kilku sekund otrzymasz naturalny sok z miąższem.
Krok 6:
Wlej wyciśnięty sok pomarańczowy do dzbanka.
Krok 7:
Dodaj schłodzoną (z lodówki) wodę gazowaną do dzbanka z sokiem. Wymieszać. Odstaw na 5-7 minut. Teraz wlej świeżość do szklanek, możesz dodać kilka kostek lodu. Ciesz się orzeźwiającym napojem!
możesz zrobić cytrusową świeżą mieszankę. Aby to zrobić, weź 2-3 pomarańcze, 1 limonkę i 1 cytrynę, chociaż w tym przypadku polecam wziąć więcej cukru, w przeciwnym razie napój będzie zbyt kwaśny.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Soda - 48 kcal/100g