świeży pomarańczowy

Dobry zamiennik fabrycznych napojów gazowanych. Moje dziecko naprawdę polubiło ten świeży, więc teraz ugotuję go na święta, zastępując je sokami sklepowymi i napojami gazowanymi. Przygotowanie napoju w domu jest bardzo proste i szybkie. Domowy świeży cytrusowy jest koniecznością w upalne lato!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 14 g
58 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki. Do pomarańczowego freszu potrzebne będą trzy dojrzałe i soczyste pomarańcze średniej wielkości, 3-4 gałązki świeżej mięty, silnie gazowana woda mineralna. Cukier dodaje się zgodnie z życzeniem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj miętę, osusz ręcznikami papierowymi. Oderwij liście z gałązek i pamiętaj je lekko rękami, aby sok się wyróżniał.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś liście mięty do przygotowanego dzbanka lub zwykłego szklanego słoika. Dodaj cukier. Nie możesz go dodać, skup się na swoim guście.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pomarańcze dokładnie umyj, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój na pół.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyciśnij sok z każdej połowy, usuwając pestki. Najlepiej zrobić to za pomocą wyciskarki do cytrusów, ręcznej lub elektrycznej. Jeśli nie masz takiej techniki, obierz cytrusy, usuń nasiona i żyły, Wyślij do miski blendera, posiekaj. W ciągu kilku sekund otrzymasz naturalny sok z miąższem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej wyciśnięty sok pomarańczowy do dzbanka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj schłodzoną (z lodówki) wodę gazowaną do dzbanka z sokiem. Wymieszać. Odstaw na 5-7 minut. Teraz wlej świeżość do szklanek, możesz dodać kilka kostek lodu. Ciesz się orzeźwiającym napojem!

możesz zrobić cytrusową świeżą mieszankę. Aby to zrobić, weź 2-3 pomarańcze, 1 limonkę i 1 cytrynę, chociaż w tym przypadku polecam wziąć więcej cukru, w przeciwnym razie napój będzie zbyt kwaśny.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Soda - 48   kcal/100g

Podobne przepisy