skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować nalewkę, przygotuj niezbędne składniki. Wiśnie mogą być używane zarówno świeże, jak i mrożone. Najważniejsze jest to, że jagody są najbardziej dojrzałe. Im ciemniejsze, tym lepiej. Świeże wiśnie należy umyć i usunąć nasiona i gałązki. Jeśli weźmiesz mrożone wiśnie, należy je najpierw rozmrozić w temperaturze pokojowej. W takim przypadku nie trzeba spuszczać soku.
Krok 2:
Włóż przygotowane jagody do czystego słoika.
Krok 3:
Posyp jagody cukrem i trochę pokrusz lub po prostu wymieszaj, aby cukier był bardziej równomiernie rozłożony między jagody. Pozostaw jagody z cukrem w ciepłym miejscu na 3-4 godziny.
Krok 4:
W tym czasie nawet rozmrożone jagody będą miały wystarczającą ilość soku. Wszystkie jagody dobrze wymieszaj z sokiem. Nie ma potrzeby gotowania jagód, aby uzyskać więcej soku. Wiśnia jest dość soczystą jagodą, więc sok z niej wystarczy, aby rozpuścić cukier.
Krok 5:
Wlej bimber do słoika i przykryj pokrywką. Umieść słoik w ciemnym, chłodnym miejscu na 3-4 tygodnie. Nie zapomnij wstrząsnąć nalewką kilka razy w tygodniu. Po co wstrząsnąć słoikiem? Jest to konieczne, aby gotowy produkt był jaśniejszy i bogatszy w smaku.
Krok 6:
Po określonym czasie odcedź napój, wlej do butelek i zamknij pokrywki. Pozostaw w lodówce na kolejny miesiąc. Nawiasem mówiąc, jagód wiśni nie można wyrzucić. Można ich użyć do przygotowania ciasta Pijana wiśnia. Takie beznasienne, spirytusowe jagody można przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy.
Krok 7:
Nie spiesz się z degustacją napoju. Podczas starzenia jego smak będzie tylko lepszy. Nalewka wiśniowa może być korzystna dla zdrowia. Działa uspokajająco na układ nerwowy, pomaga przy przeziębieniach i poprawia metabolizm. Ale tylko wtedy, gdy nie jest nadużywany!
nalewkę wiśniową można przygotować nie tylko na bimber. Do zaparzania możesz użyć wódki lub koniaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Bimber - 295 kcal/100g