domowa nalewka na wiśni na bimber

aromatyczny, ale wystarczająco mocny napój. Każdy bimber ma specyficzny smak i aromat i nie każdy go lubi. Różne jagody pomogą nadać napojowi miękkość i smak. Na przykład wiśnia.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 95 % 41 g
230 kcal
IG: 56 / 0 / 44

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 60 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować nalewkę, przygotuj niezbędne składniki. Wiśnie mogą być używane zarówno świeże, jak i mrożone. Najważniejsze jest to, że jagody są najbardziej dojrzałe. Im ciemniejsze, tym lepiej. Świeże wiśnie należy umyć i usunąć nasiona i gałązki. Jeśli weźmiesz mrożone wiśnie, należy je najpierw rozmrozić w temperaturze pokojowej. W takim przypadku nie trzeba spuszczać soku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż przygotowane jagody do czystego słoika.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posyp jagody cukrem i trochę pokrusz lub po prostu wymieszaj, aby cukier był bardziej równomiernie rozłożony między jagody. Pozostaw jagody z cukrem w ciepłym miejscu na 3-4 godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie nawet rozmrożone jagody będą miały wystarczającą ilość soku. Wszystkie jagody dobrze wymieszaj z sokiem. Nie ma potrzeby gotowania jagód, aby uzyskać więcej soku. Wiśnia jest dość soczystą jagodą, więc sok z niej wystarczy, aby rozpuścić cukier.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej bimber do słoika i przykryj pokrywką. Umieść słoik w ciemnym, chłodnym miejscu na 3-4 tygodnie. Nie zapomnij wstrząsnąć nalewką kilka razy w tygodniu. Po co wstrząsnąć słoikiem? Jest to konieczne, aby gotowy produkt był jaśniejszy i bogatszy w smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po określonym czasie odcedź napój, wlej do butelek i zamknij pokrywki. Pozostaw w lodówce na kolejny miesiąc. Nawiasem mówiąc, jagód wiśni nie można wyrzucić. Można ich użyć do przygotowania ciasta Pijana wiśnia. Takie beznasienne, spirytusowe jagody można przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nie spiesz się z degustacją napoju. Podczas starzenia jego smak będzie tylko lepszy. Nalewka wiśniowa może być korzystna dla zdrowia. Działa uspokajająco na układ nerwowy, pomaga przy przeziębieniach i poprawia metabolizm. Ale tylko wtedy, gdy nie jest nadużywany!

nalewkę wiśniową można przygotować nie tylko na bimber. Do zaparzania możesz użyć wódki lub koniaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Bimber - 295   kcal/100g

Podobne przepisy