Nalewka irgi na wódce

Nalewka domowa - na ciepło i dla radości)). Łatwość przygotowania Kolejny przepis na nalewkę na wódkę. Tym razem używa się owoców irgi.
LudmiłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 5 g
159 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 D
Irga to krzew, którego owoce przypominają czarną porzeczkę.
owoce mają właściwości lecznicze i pomagają w chorobach zapalnych (takich jak gardło lub dziąsła).
nalewka z irgi ma działanie tonizujące, które ma korzystny wpływ na serce. Ponadto przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi.
owoce irgi są bogate w witaminy C i B2, a także fruktozę, pektyny i cukry.
przepis na nalewkę z irgi jest dość prosty.
napełniamy przygotowany pojemnik owocami irgi około 75% jego całkowitej objętości.
następnie napełnij pojemnik wódką do szyi i pozostaw w zaciemnionym miejscu przez jeden dzień.
po upływie czasu ciecz jest filtrowana. Świeże owoce irgi umieszcza się w połowie pojemnika i wlewa do przecedzonego płynu.
powstałą mieszaninę nalega się na kolejne dwa dni.
gotowa nalewka jest butelkowana.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Irga - 45   kcal/100g

Podobne przepisy