domowe wino z winogron Isabella

przyjemny słodki domowy napój z łatwym sposobem przygotowania. Ten przepis kulinarny został wynaleziony przez rosyjskich winiarzy uprawiających odporne na zimno winogrona w centralnej Rosji. Takie wino z winogron z reguły wymaga obecności cukru, a także odpowiedniego zakwasu (czasami można zrobić zakwas z drożdży). Przygotowujemy razem domowe wino z Isabelli.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 17 g
66 kcal
IG: 29 / 0 / 71

metoda gotowania

czas gotowania: 45 D 12 h 15 min
na początek myjemy winogrona, oddzielamy jagody od kiści i ugniatamy je w osobnej misce do puree (możesz to zrobić rękami; we Włoszech, Francji i Hiszpanii robią to całkowicie stopami).
po włożeniu do emaliowanego lub szklanego naczynia i podgrzaniu na małym ogniu do sześćdziesięciu stopni (pamiętaj, aby użyć termometru). Zajmie nam to około pół godziny. Po schłodzeniu mieszaniny, wrzuceniu do durszlaka i dokładnym wyciśnięciu soku. Smakujemy uzyskany sok i dodajemy cukier i wodę. Wymieszaj i dodaj zakwas.
umieść w ciemnym miejscu, aby fermentować w temperaturze co najmniej dwudziestu stopni (plus) przez dwa miesiące. Po spróbowaniu wina do smaku, jeśli to konieczne, dodaj cukier, wymieszaj, aż całkowicie się rozpuści i wlej bez osadu do butelek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Zakwas - 29   kcal/100g

Podobne przepisy