wino z winogron Isabella
skład / składniki
100
porcje:
metoda gotowania
na początek myjemy winogrona, oddzielamy jagody od kiści i ugniatamy je w osobnej misce do puree (możesz to zrobić rękami; we Włoszech, Francji i Hiszpanii robią to całkowicie stopami).
po włożeniu do emaliowanego lub szklanego naczynia i podgrzaniu na małym ogniu do sześćdziesięciu stopni (pamiętaj, aby użyć termometru). Zajmie nam to około pół godziny. Po schłodzeniu mieszaniny, wrzuceniu do durszlaka i dokładnym wyciśnięciu soku. Smakujemy uzyskany sok i dodajemy cukier i wodę. Wymieszaj i dodaj zakwas.
umieść w ciemnym miejscu, aby fermentować w temperaturze co najmniej dwudziestu stopni (plus) przez dwa miesiące. Po spróbowaniu wina do smaku, jeśli to konieczne, dodaj cukier, wymieszaj, aż całkowicie się rozpuści i wlej bez osadu do butelek.
po włożeniu do emaliowanego lub szklanego naczynia i podgrzaniu na małym ogniu do sześćdziesięciu stopni (pamiętaj, aby użyć termometru). Zajmie nam to około pół godziny. Po schłodzeniu mieszaniny, wrzuceniu do durszlaka i dokładnym wyciśnięciu soku. Smakujemy uzyskany sok i dodajemy cukier i wodę. Wymieszaj i dodaj zakwas.
umieść w ciemnym miejscu, aby fermentować w temperaturze co najmniej dwudziestu stopni (plus) przez dwa miesiące. Po spróbowaniu wina do smaku, jeśli to konieczne, dodaj cukier, wymieszaj, aż całkowicie się rozpuści i wlej bez osadu do butelek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Zakwas - 29 kcal/100g

