domowe wino z dzikiej róży
skład / składniki
30
porcje:
metoda gotowania
aby zrobić domowe wino z dzikiej róży zgodnie z tym przepisem, możesz użyć jagód, zarówno świeżych, jak i suszonych.
owoce są mielone i umieszczane w przygotowanym szklanym pojemniku (butelka lub słoik). Bierzemy dziką różę w ilości 2 szklanek jagód na litr wody.
rozpuść cukier w ciepłej wodzie w ilości szklanki cukru na litr wody. Wlej wodę z cukrem do jagód.
dodajemy tam drożdże winne.
ostatecznie butelka powinna być wypełniona w 75%. Zamykamy butelkę i zostawiamy w ciepłym miejscu na około miesiąc. Siódmego dnia musisz dodać kolejne pół szklanki cukru na litr wody.
po miesiącu zawartość pojemnika jest odfiltrowywana i ponownie dodawana jest ćwierć szklanki cukru na litr powstałego wina.
wino z dzikiej róży stoimy przez kolejny miesiąc, a następnie butelkujemy i przechowujemy w chłodnym miejscu.
przy dłuższym przechowywaniu smak domowego wina z dzikiej róży znacznie się poprawia.
przy umiarkowanym stosowaniu gotowego wina będzie miało pozytywny wpływ na twoje ciało, ze względu na witaminy i składniki odżywcze zawarte w dzikiej róży.
owoce są mielone i umieszczane w przygotowanym szklanym pojemniku (butelka lub słoik). Bierzemy dziką różę w ilości 2 szklanek jagód na litr wody.
rozpuść cukier w ciepłej wodzie w ilości szklanki cukru na litr wody. Wlej wodę z cukrem do jagód.
dodajemy tam drożdże winne.
ostatecznie butelka powinna być wypełniona w 75%. Zamykamy butelkę i zostawiamy w ciepłym miejscu na około miesiąc. Siódmego dnia musisz dodać kolejne pół szklanki cukru na litr wody.
po miesiącu zawartość pojemnika jest odfiltrowywana i ponownie dodawana jest ćwierć szklanki cukru na litr powstałego wina.
wino z dzikiej róży stoimy przez kolejny miesiąc, a następnie butelkujemy i przechowujemy w chłodnym miejscu.
przy dłuższym przechowywaniu smak domowego wina z dzikiej róży znacznie się poprawia.
przy umiarkowanym stosowaniu gotowego wina będzie miało pozytywny wpływ na twoje ciało, ze względu na witaminy i składniki odżywcze zawarte w dzikiej róży.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Dzika róża świeża - 51 kcal/100g
- Dzika róża sucha - 253 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Zakwas - 29 kcal/100g