wino ze śliwki wiśniowej proste domowe
skład / składniki
20
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Moje i sortujemy śliwkę wiśniową.
Krok 2:

Wlej do dużego słoika. Jeśli słoiki mają 3 litry, weź dwa.
Krok 3:

Wstępnie ugotuj syrop inwertowany i ostudź. Wlej śliwkę wiśniową.
Krok 4:

Dodaj wodę do góry i pozostaw pod gazą, aż zacznie fermentować. Bąbelki staną się widoczne.
Krok 5:

Zakładamy rękawicę i pozostawiamy do wędrowania.
Krok 6:

Rękawica podniesie się, a następnie opadnie. Oznacza to, że czas przefiltrować śliwkę wiśniową.
Krok 7:

Zetrzyj przez kilka warstw gazy.
Krok 8:

Wlej do słoika, załóż rękawicę z małym otworem i pozostaw do fermentacji, aż osad się rozdzieli. Następnie ponownie cienko przefiltruj, możesz z bawełną. I zostawiamy do nalegania. Im dłużej, tym lepiej.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Śliwka wiśniowa - 27 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g


