skład / składniki
metoda gotowania
wlej dobrą wódkę do przygotowanego pojemnika.
umyte papryczki chili suszymy i wykonujemy na nich słabe nacięcia w różnych kierunkach.
dodaj pieprz do wódki.
dodaj tam czarny pieprz, kminek, goździki.
dodaj balsam, aby powstały napój miał przyjemny odcień.
zamykamy Pojemnik (słoik lub butelkę) pokrywką i usuwamy na dwa tygodnie w zaciemnionym miejscu.
po upływie czasu otwieramy słoik i dodajemy do niego miód.
następnie nalegaj ponownie przez dwa tygodnie, od czasu do czasu mieszając, aby miód rozprzestrzenił się na naszą nalewkę. Czasami wystarczy jedno mieszanie przez cały okres nalegania.
po miesiącu nalewka pieprzowa jest całkowicie gotowa do użycia.
jak widać, przepis na przygotowanie nalewki alkoholowej nie jest trudny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g