nalewka pieprzowa na papryce

Płonąca wódka pomoże zarówno zrelaksować się, jak i pozbyć się przeziębienia! Nalewka pieprzowa to wódka, która nalegała na palącą paprykę. Z jakiegoś powodu wydaje mi się, że ojczyzną tego napoju jest Ukraina.
AnyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 4 g
231 kcal
IG: 25 / 0 / 75

metoda gotowania

czas gotowania: 28 d 10 min

wlej dobrą wódkę do przygotowanego pojemnika.
umyte papryczki chili suszymy i wykonujemy na nich słabe nacięcia w różnych kierunkach.
dodaj pieprz do wódki.
dodaj tam czarny pieprz, kminek, goździki.
dodaj balsam, aby powstały napój miał przyjemny odcień.
zamykamy Pojemnik (słoik lub butelkę) pokrywką i usuwamy na dwa tygodnie w zaciemnionym miejscu.
po upływie czasu otwieramy słoik i dodajemy do niego miód.
następnie nalegaj ponownie przez dwa tygodnie, od czasu do czasu mieszając, aby miód rozprzestrzenił się na naszą nalewkę. Czasami wystarczy jedno mieszanie przez cały okres nalegania.
po miesiącu nalewka pieprzowa jest całkowicie gotowa do użycia.
jak widać, przepis na przygotowanie nalewki alkoholowej nie jest trudny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g

Podobne przepisy