domowe wino z białej porzeczki

lekkie białe wino stołowe przypomnij o słonecznym lecie. . Domowe wino z białej porzeczki smakuje jak winogrono, ma przyjemny aromat.
AnyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 42 g
161 kcal
IG: 19 / 0 / 81

metoda gotowania

czas gotowania: 18 h 30 min
przepis na domowe wina pozwala na użycie prawie każdej jagody.
dziś zwracam uwagę na przepis na domowe wino z białej porzeczki.
najpierw należy przygotować zakwas do wina.
posortowane i umyte jagody białej porzeczki ugniata się i dodaje cukier w stosunku 3:1 (jagody: cukier).
powstały puree umieszcza się w ciepłym miejscu na trzy dni. Zakwas jest uważany za gotowy, gdy rozpoczyna się aktywny proces fermentacji.
jagody białej porzeczki należy posortować i umyć.
wyciśnij sok z gotowych jagód. Najpierw wyciskam jagody za pomocą popychacza, a następnie wyciskam je przez worek z tkaniny lub gazy.
do powstałego soku dodaj 1,6 kilograma cukru i wstępnie przygotowany zakwas do wina.
umieść pojemnik z przyszłym winem do fermentacji w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej na tydzień.
po zakończeniu procesu fermentacji do wina należy dodać wódkę w ilości 500 ml wódki na 5 litrów wina.
po wymieszaniu moczymy mieszaninę przez kolejny tydzień.
domowe wino z białej porzeczki należy przefiltrować i dodać pozostały cukier (800 gramów).
butelkowanie wina czekamy na jego ostateczną gotowość w ciągu 2-3 miesięcy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Porzeczka Biała - 38   kcal/100g

Podobne przepisy