domowe wino z białej porzeczki
skład / składniki
40
porcje:
metoda gotowania
przepis na domowe wina pozwala na użycie prawie każdej jagody.
dziś zwracam uwagę na przepis na domowe wino z białej porzeczki.
najpierw należy przygotować zakwas do wina.
posortowane i umyte jagody białej porzeczki ugniata się i dodaje cukier w stosunku 3:1 (jagody: cukier).
powstały puree umieszcza się w ciepłym miejscu na trzy dni. Zakwas jest uważany za gotowy, gdy rozpoczyna się aktywny proces fermentacji.
jagody białej porzeczki należy posortować i umyć.
wyciśnij sok z gotowych jagód. Najpierw wyciskam jagody za pomocą popychacza, a następnie wyciskam je przez worek z tkaniny lub gazy.
do powstałego soku dodaj 1,6 kilograma cukru i wstępnie przygotowany zakwas do wina.
umieść pojemnik z przyszłym winem do fermentacji w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej na tydzień.
po zakończeniu procesu fermentacji do wina należy dodać wódkę w ilości 500 ml wódki na 5 litrów wina.
po wymieszaniu moczymy mieszaninę przez kolejny tydzień.
domowe wino z białej porzeczki należy przefiltrować i dodać pozostały cukier (800 gramów).
butelkowanie wina czekamy na jego ostateczną gotowość w ciągu 2-3 miesięcy.
dziś zwracam uwagę na przepis na domowe wino z białej porzeczki.
najpierw należy przygotować zakwas do wina.
posortowane i umyte jagody białej porzeczki ugniata się i dodaje cukier w stosunku 3:1 (jagody: cukier).
powstały puree umieszcza się w ciepłym miejscu na trzy dni. Zakwas jest uważany za gotowy, gdy rozpoczyna się aktywny proces fermentacji.
jagody białej porzeczki należy posortować i umyć.
wyciśnij sok z gotowych jagód. Najpierw wyciskam jagody za pomocą popychacza, a następnie wyciskam je przez worek z tkaniny lub gazy.
do powstałego soku dodaj 1,6 kilograma cukru i wstępnie przygotowany zakwas do wina.
umieść pojemnik z przyszłym winem do fermentacji w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej na tydzień.
po zakończeniu procesu fermentacji do wina należy dodać wódkę w ilości 500 ml wódki na 5 litrów wina.
po wymieszaniu moczymy mieszaninę przez kolejny tydzień.
domowe wino z białej porzeczki należy przefiltrować i dodać pozostały cukier (800 gramów).
butelkowanie wina czekamy na jego ostateczną gotowość w ciągu 2-3 miesięcy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Porzeczka Biała - 38 kcal/100g