kaczka z jabłkami i pomarańczami pieczona w rękawie

pyszna, piękna i aromatyczna pieczona kaczka! Mięso z kaczki jest doskonałym źródłem wysokiej jakości białka, zawiera zbilansowany zestaw aminokwasów. Porcja pieczonej kaczki zapewni obfite ilości żelaza, fosforu, cynku, miedzi, selenu, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, kwasu pantotenowego, witamin B6 i B12. Nawiasem mówiąc, 100 g kaczątka zawiera prawie połowę zalecanego dziennego spożycia niacyny (kwasu nikotynowego), co pomaga obniżyć "zły" cholesterol we krwi.
IrinaprymoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 12 g
tłuszcze 68 % 30 g
węglowodany 5 % 2 g
325 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zestaw składników.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze myjemy kaczkę, odcinamy nadmiar tłuszczu, suszymy. Wymieszaj musztardę, śmietanę, sól, pieprz i inne przyprawy (dodałem słodką paprykę i trochę chmielu-suneli) w misce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze posmaruj kaczkę wewnątrz i na zewnątrz tą marynatą i pozostaw do marynowania na około godzinę

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj jabłka i pomarańcze, wytrzyj do sucha. Z jabłek usuwamy nasiona, z pomarańczy-nasiona, jeśli są, i odcinamy białe przegrody w środku. Pokrój owoce na duże kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mocno wypchaj kaczkę i wbij dziurę wykałaczkami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż kaczkę do rękawa do pieczenia, włóż tam pozostałe owoce. Zawiązujemy go mocno i kładziemy na blasze do pieczenia. Nie zapomnij przebić kilku dziur w rękawie! Wkładamy blachę do pieczenia z przygotowaną kaczką do piekarnika, włączamy ją o 190 stopni. Pieczemy przez dwie godziny. Nie możesz nawet przeciąć rękawa-wszystko pięknie się rumieni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie ostrożnie wyjmij go z rękawa, połóż na dużym pięknym naczyniu, udekoruj i podawaj. Kaczka jest bardzo delikatna, pachnąca, o przyjemnym pomarańczowym smaku.

przed nami majówka. Proponuję ugotować pyszną i piękną kaczkę na świątecznym stole. Nie mam wątpliwości, że jej aromat zgromadzi całą rodzinę, a smak zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. Ponadto metoda gotowania jest bardzo prosta.
a gotowe danie wygląda tak pięknie na świątecznym stole,że nie wstydzi się podawać gościom.
prawidłowo ugotowana kaczka jest zawsze smaczna i pożywna. Ten ptak wszedł do książek kucharskich wieki temu. Na przykład kaczka pekińska była znana w Chinach za czasów dynastii Yuan.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Kaczka II kategorii - 287   kcal/100g
  • Kaczka pieczona - 401   kcal/100g
  • Kaczka kategorii i - 405   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g

Podobne przepisy