skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zestaw składników.
Krok 2:
Dobrze myjemy kaczkę, odcinamy nadmiar tłuszczu, suszymy. Wymieszaj musztardę, śmietanę, sól, pieprz i inne przyprawy (dodałem słodką paprykę i trochę chmielu-suneli) w misce.
Krok 3:
Dobrze posmaruj kaczkę wewnątrz i na zewnątrz tą marynatą i pozostaw do marynowania na około godzinę
Krok 4:
Umyj jabłka i pomarańcze, wytrzyj do sucha. Z jabłek usuwamy nasiona, z pomarańczy-nasiona, jeśli są, i odcinamy białe przegrody w środku. Pokrój owoce na duże kawałki.
Krok 5:
Mocno wypchaj kaczkę i wbij dziurę wykałaczkami.
Krok 6:
Włóż kaczkę do rękawa do pieczenia, włóż tam pozostałe owoce. Zawiązujemy go mocno i kładziemy na blasze do pieczenia. Nie zapomnij przebić kilku dziur w rękawie! Wkładamy blachę do pieczenia z przygotowaną kaczką do piekarnika, włączamy ją o 190 stopni. Pieczemy przez dwie godziny. Nie możesz nawet przeciąć rękawa-wszystko pięknie się rumieni.
Krok 7:
Następnie ostrożnie wyjmij go z rękawa, połóż na dużym pięknym naczyniu, udekoruj i podawaj. Kaczka jest bardzo delikatna, pachnąca, o przyjemnym pomarańczowym smaku.
przed nami majówka. Proponuję ugotować pyszną i piękną kaczkę na świątecznym stole. Nie mam wątpliwości, że jej aromat zgromadzi całą rodzinę, a smak zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. Ponadto metoda gotowania jest bardzo prosta.
a gotowe danie wygląda tak pięknie na świątecznym stole,że nie wstydzi się podawać gościom.
prawidłowo ugotowana kaczka jest zawsze smaczna i pożywna. Ten ptak wszedł do książek kucharskich wieki temu. Na przykład kaczka pekińska była znana w Chinach za czasów dynastii Yuan.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Kaczka II kategorii - 287 kcal/100g
- Kaczka pieczona - 401 kcal/100g
- Kaczka kategorii i - 405 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Musztarda gotowa - 418 kcal/100g