skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Obierz pistacje. Zmiel wałkiem do ciasta.
Krok 2:
Zdobądź ziarno granatu w dowolny dostępny sposób. Jeśli na ziarnach pozostaną cienkie warstwy oddzielające ziarno granatu, możesz się od nich uwolnić w następujący sposób: napełnij ziarna zimną wodą. Filmy się pojawią. Odcedź i osusz ziarna ręcznikiem papierowym, uważając, aby ich nie zgnieść ani nie zmiażdżyć.
Krok 3:
W kąpieli wodnej rozpuść ulubioną czekoladę.
Krok 4:
Wyłóż formę papierem woskowanym. Powoli wlej do niego rozpuszczoną czekoladę, pozwól jej równomiernie rozprowadzić się w kształcie.
Krok 5:
Równomiernie rozsyp pistacje, ziarna granatu i grubą sól (opcjonalnie) na powierzchni wciąż niezastąpionej czekolady. Umieść formę w lodówce. Daj szansę na zamrożenie. Zajęło mi to około godziny.
Krok 6:
Rozbij schłodzoną czekoladę na duże kawałki i możesz się leczyć!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Granat - 52 kcal/100g
- Surowy orzech Kalifornijski - 629 kcal/100g
- Pistacje - 638 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g