wino z porzeczek i winogron
skład / składniki
40
porcje:
metoda gotowania
wino porzeczkowe jest obecnie jednym z najpopularniejszych napojów alkoholowych, zarówno w Rosji, jak i za granicą. Istnieje ogromna liczba opcji tworzenia wina z porzeczek. Można zobaczyć wina z czerwonych, białych, czarnych porzeczek. Wszystko zależy od gustu i chęci wykonania określonego produktu. W tym artykule zapoznasz się z przepisem kulinarnym na przygotowanie wina z porzeczek (czarnego). Ten przepis został wypróbowany przez kilkanaście osób i można powiedzieć tylko jedno – przepis nie zawiódł. Radzimy spróbować.
10 kilogram czarnej porzeczki należy oddzielić od grzbietów, spłukać czystą wodą i przepuścić przez sokowirówkę. Osobno należy wykonać proces wyciskania soku z 10 kilogramów czerwonych winogron. Powstały wyciśnięty sok z winogron ogrzewa się do temperatury 25-300 ° c, po czym dodaje się pół kilograma cukru i miesza z sokiem z czarnej porzeczki bez chłodzenia składników. Powstałą mieszaninę należy umieścić w butelce i poddać fermentacji w temperaturze 23-250 ° C. fermentacja potrwa 9-10 dni. Przed koniec fermentacji wino należy przefiltrować przez wacik i wlać do umytych i wysuszonych butelek. Butelki należy zakorkować korkami nasączonymi winem i przechowywać w pozycji poziomej w chłodnym, suchym miejscu. Spożywamy z odpowiednim jedzeniem.
10 kilogram czarnej porzeczki należy oddzielić od grzbietów, spłukać czystą wodą i przepuścić przez sokowirówkę. Osobno należy wykonać proces wyciskania soku z 10 kilogramów czerwonych winogron. Powstały wyciśnięty sok z winogron ogrzewa się do temperatury 25-300 ° c, po czym dodaje się pół kilograma cukru i miesza z sokiem z czarnej porzeczki bez chłodzenia składników. Powstałą mieszaninę należy umieścić w butelce i poddać fermentacji w temperaturze 23-250 ° C. fermentacja potrwa 9-10 dni. Przed koniec fermentacji wino należy przefiltrować przez wacik i wlać do umytych i wysuszonych butelek. Butelki należy zakorkować korkami nasączonymi winem i przechowywać w pozycji poziomej w chłodnym, suchym miejscu. Spożywamy z odpowiednim jedzeniem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g

