skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotuj składniki. Aby przygotować smażoną cukinię z pomidorami i majonezem, potrzebujemy: młodej cukinii o cienkiej skórce, dojrzałych pomidorów o tej samej średnicy co cukinia, oleju roślinnego, czarnego pieprzu i soli
Krok 2:

Cukinię umyć, osuszyć. Cukinię pokroić w plastry o grubości około 1 cm. cukinię posolić, wymieszać i odstawić na 10 minut. Odcedź uwolniony sok. Cukinia sól, pieprz.
Krok 3:

Pokrój pomidory w plastry o tej samej grubości co cukinia.
Krok 4:

SOS. Do przygotowania sosu potrzebujemy: majonezu, koperku, czosnku, czarnego pieprzu i soli.
Krok 5:

Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać.
Krok 6:

Przełóż czosnek przez prasę.
Krok 7:

Połącz majonez z solą, mielonym pieprzem, koperkiem czosnkowym.
Krok 8:

Wymieszaj wszystko.
Krok 9:

Na patelni rozgrzej olej roślinny i usmaż na nim cukinię z obu stron, aż pojawi się złoty kolor.
Krok 10:

Przenieś smażoną cukinię na ręcznik papierowy, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu. Następnie ułóż na talerzu w jednej warstwie.
Krok 11:

Ułóż krążki pomidorów w jednej warstwie na talerzu. Posmaruj sosem majonezowym.
Krok 12:

Ułóż krążki cukinii na wierzchu.
Krok 13:

Posmaruj je również majonezem. Udekoruj danie świeżymi ziołami (koperek, pietruszka, kolendra). Podaj przystawkę do stołu. Smacznego!
ze względu na prostotę i szybkość przygotowania tej wspaniałej przekąski bardzo często pojawia się w różnych letnich i jesiennych numerach magazynów kulinarnych, na różnych stronach kulinarnych (nasza strona nie była wyjątkiem) i oczywiście na stołach gospodyń domowych. Mimo to lato to lato, w którym należy preferować świeże warzywa i owoce. A cukinia pod tym względem jest również dostępna ze względu na jej taniość i możliwość samodzielnej uprawy w ogrodzie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g


