koktajl waniliowy
skład / składniki
1
porcje:
metoda gotowania
aby przygotować koktajl waniliowy, musisz użyć mocnego blendera, aby ubić 150 g lodów ze 100 ml mleka i szczyptą cukru waniliowego.
ważne:
- weź wysokiej jakości lody bez dodatków i wypełniaczy
- mleko będzie wymagało przegotowanego schłodzonego lub pasteryzowanego
- cukier waniliowy można zastąpić wanilią, ale wtedy proporcje są znacznie mniejsze. Wanilina na jedną porcję potrzebuje dosłownie kilku kryształów. Możesz użyć naturalnej wanilii (wewnętrzna część strąka), proporcje jak z wanilią. Naturalna wanilia ma łagodny, ale wciąż mocny smak.
gotowy koktajl ubity, aż będzie gładki i pojawi się bujna piana, należy wlać do szklanki, uzupełnić słomką i udekorować według własnego gustu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Lody lody - 227 kcal/100g
- Lody kremowe - 165 kcal/100g
- Lody "popsicle" kremowe - 183 kcal/100g
- Lody waniliowe - 160 kcal/100g
- Lody waniliowo-czekoladowe - 140 kcal/100g
- Lody owocowe - 168 kcal/100g
- Lody mleczne - 126 kcal/100g
- Lody sufletowe - 116 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g