herbata z kurkumą i imbirem

napój zdrowia, młodości i długowieczności! Herbata z imbirem i kurkumą ma cierpki i lekko gorzki smak. Napój ma świeży, lekko cytrusowy aromat z nutami drzewnymi i orzechowymi.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 2 g
12 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić herbatę z kurkumą? Przygotuj niezbędne składniki. Kurkumina znajdująca się w kurkumie jest słabo wchłaniana przez organizm, dlatego aby uzyskać maksymalne korzyści, należy ją poddać krótkiemu ogrzewaniu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz korzeń imbiru i zetrzyj na średniej tarce. Zamiast tarki można go bardzo drobno posiekać nożem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby przyprawy zachowały wszystkie swoje korzystne właściwości, należy je odpowiednio zaparzyć. Wlej wymaganą ilość kurkumy do czajnika lub francuskiej prasy i dodaj posiekany imbir.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Osobno zagotuj wymaganą ilość wody i zalej przyprawy wrzącą wodą. Przykryj i pozwól herbacie parzyć przez 4 do 5 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po określonym czasie herbata zostanie zaparzona i będzie gotowa do spożycia. Wlej herbatę do kubków po uprzednim odcedzeniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do smaku dodaj trochę miodu i dobrze wymieszaj. Dla lepszego wchłaniania kurkuminy do gotowego napoju można dodać odrobinę czarnego mielonego pieprzu lub jedną łyżeczkę oleju kokosowego. Dla odmiany do takiej herbaty można dodać cytrynę, miętę lub inne przyprawy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Taka herbata imbirowa jest wyjątkowa w swoim składzie i jest bardzo skutecznym środkiem przeciwwirusowym, co jest istotne w okresie jesienno-zimowym. Zalecana dawka takiej herbaty dla osoby dorosłej to jedna filiżanka dziennie. Poczęstuj się aromatyczną herbatą i nie choruj!!!

od czasów starożytnych herbata z kurkumą zaczęła leczyć grypę, katar i różne infekcje wirusowe. Kurkuma jest doskonałym naturalnym środkiem przeciwbólowym. Jego zalety są nieocenione w leczeniu stawów i zapalenia stawów.

imbir parzony w herbacie poprawia trawienie, przyspiesza metabolizm, oczyszcza wątrobę.

ale pomimo wszystkich zalet tej herbaty ma przeciwwskazania.

osoby z chorobami takimi jak zapalenie żołądka, zapalenie trzustki, cukrzyca i wrzody żołądka nie powinny spożywać takiej herbaty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy