pieczona dynia w mikrofalówce w plasterkach z miodem

pyszne po prostu szybkie i zdrowe! To dynia w kuchence mikrofalowej. Dynia to bardzo zdrowe warzywo bogate w witaminy. Jednak nie wszyscy, zwłaszcza dzieci, lubią specyficzny smak dyni. Dynia pieczona z innymi zdrowymi i smacznymi dodatkami zamienia się w doskonały deser, który spodoba się nawet tym, którzy jej nie lubią
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 13 % 2 g
węglowodany 81 % 13 g
74 kcal
IG: 23 / 0 / 77

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec dynię w kuchence mikrofalowej w plasterkach miodu? Przygotuj składniki na deser z dyni. Dynię można upiec z suszonymi owocami, owocami, jagodami i miodem. Najprostszą i najczęstszą wersją przysmaku z dyni jest dynia pieczona z jabłkami, te warzywa i owoce doskonale się ze sobą harmonizują. Aby przyspieszyć proces gotowania tego przysmaku, musisz użyć zwykłej kuchenki mikrofalowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dynia do tego rodzaju deserów należy używać słodkich odmian. Myjemy warzywa, myjemy, usuwamy nasiona. Miąższ kroimy w małe kostki, aby szybciej upiekł się w kuchence mikrofalowej, aw warzywach zachowało się więcej witamin z efektów obróbki cieplnej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jabłka do pieczenia lepiej używać odmian słodko-kwaśnych. Moje jabłka, jeśli mają twardą skórkę, usuwamy je, usuwamy rdzeń z nasionami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jabłka kroimy w małe kostki, ale możesz mieć nieco większy rozmiar niż Dynia, zmiękczenie podczas pieczenia zajmuje mniej czasu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smarujemy ognioodporną formę lub specjalne naczynia do kuchenki mikrofalowej (dno) masłem, nie pozwoli to na przyklejenie kawałków owoców i warzyw do dna naczyń, a ponadto przysmak nabierze przyjemnego kremowego smaku. W naczyniach wkładamy ugotowane kawałki dyni i jabłka, naprzemiennie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp dynię jabłkami kilkoma łyżeczkami miodu, w porządku, jeśli miód jest już kandyzowany, stopi się podczas pieczenia. Posyp szczyptą mielonego cynamonu. Ta przyprawa sprawi, że przysmak będzie bardziej aromatyczny, zamaskuje specyficzny smak dyni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Aby dynia z jabłkami po upieczeniu stała się miękka i soczysta, a nie sucha, wlej kilka łyżek czystej wody do naczynia do pieczenia. Wkładamy naczynia z warzywami i owocami do kuchenki mikrofalowej. Ustawiamy moc na 800 watów i włączamy na 15 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmujemy formę z dynią z kuchenki mikrofalowej, ostrożnie, aby się nie poparzyć, smakujemy kawałek dyni, jeśli warzywo wydaje się twarde i twarde w smaku, wkładamy naczynia z warzywem do kuchenki mikrofalowej na kilka minut. Podajemy pieczoną dynię do stołu, po podlaniu łyżeczką świeżego miodu, aby deser był jeszcze bardziej soczysty, słodszy i zdrowszy. Smacznego!

pamiętaj, że kuchenki mikrofalowe nie działają w ten sam sposób. Czas gotowania i zalecana & nbsp; moc mogą różnić się od podanych w przepisie. Przeczytaj instrukcje dotyczące urządzenia i weź pod uwagę specyfikę swojego sprzętu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy