rosół z dzikiej róży
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
zaczynamy więc przygotowywać wywar z dzikiej róży, sortując suszone jagody, dokładnie myjąc je pod bieżącą wodą, susząc ręcznikiem papierowym. Następnie wlej oczyszczoną wodę do małego rondla, zagotuj, a następnie włóż do niego przygotowane jagody. Następnie przykryj rondel pokrywką i gotuj mieszaninę przez około 10-12 minut. Następnie należy zdjąć rondel z ognia i nalegać na otrzymany bulion przez 10-12 godzin, ale lepiej zostawić go na jeden dzień w ciemnym miejscu. Po określonym czasie wyjmujemy naczynia ze schłodzonym bulionem z dzikiej róży, spuszczamy napój do butelek lub słoików, dodajemy wymaganą ilość cukru i wkładamy do lodówki do ostygnięcia. Po schłodzeniu wywar można spożywać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Dzika róża świeża - 51 kcal/100g
- Dzika róża sucha - 253 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g