namiar na grillu

pyszne danie natury. Świetna alternatywa dla grilla! Niedawno przygotowano pelengas na grillu. Nie spodziewałam się nawet tak doskonałego wyniku. W folii powstało tyle soku! A jaki zapach! Zdecydowanie spróbuj, na pewno ci się spodoba :)
VictoriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 69 % 11 g
tłuszcze 19 % 3 g
węglowodany 13 % 2 g
62 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

przecinamy namiar: odcinamy płetwy, przecinamy brzuch, czyścimy wnętrze i usuwamy czarny film. Myjemy tusze pod bieżącą wodą, suszymy ręcznikami papierowymi.

opłucz pomidory, pokrój w plasterki. Obierz cebulę, pokrój w półpierścienie.

faszerujemy brzuch ryby pomidorami i cebulą, dodajemy gałązkę pietruszki, posypujemy solą i przyprawami do ryb.

bierzemy kawałek folii, kładziemy na nim rybę, wkładając pod nią krążki cebuli i szczelniej zamykamy. Powtarzamy to samo ze wszystkimi rybami.

piec na grillu przez 7 minut z każdej strony.

to wszystko! Uzbrój się w kawałek chleba pita, rozpakuj folię, posyp namiar świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.

i ciesz się doskonałym smakiem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pelengas - 84   kcal/100g

Podobne przepisy