skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jasnożółte cytryny o grubej skórce można zastąpić cytrynami abchaskimi. Są cienkoskóre, prawie pomarańczowe, a także świetnie się tu nadają, zwłaszcza, że ich zapach jest po prostu doskonały! Na początek dokładnie umyj cytryny pod bieżącą wodą. A następnie zalej je wrzącą wodą. Dzięki tak prostej manipulacji skórka da więcej smaku.
Krok 2:
W przypadku cytryn odetnij końcówki po przeciwnych stronach, pokrój owoce na kawałki i usuń wszystkie pestki. Jeśli zostawisz cytryny z pestkami, danie może później stać się gorzkie. Ponadto nawet puree z kości nadal pozostaną twarde i będą odczuwalne w gotowym naczyniu.
Krok 3:
Cytryny są zwykle przecierane przez maszynę do mięsa. W ten sposób struktura mieszanki cytrynowej będzie moim zdaniem bardziej jednorodna. Ale możesz użyć blendera. Jeśli użyjesz blendera zanurzeniowego, masa będzie bardziej przypominać Klasyczne puree ziemniaczane, ale praca w ten sposób zajmie znacznie więcej, ponieważ cytryny mają bardzo twardą skórkę.
Krok 4:
Dodaj cukier do puree z cytryn i wymieszaj. Dokręć miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny. W tym czasie cukier powinien mieć czas na stopienie.
Krok 5:
Po tym czasie ponownie wymieszaj puree z cytryn i upewnij się, że cukier całkowicie się stopił. Następnie naczynie można przenieść do czystego naczynia z pokrywką (słoik lub pojemnik na żywność) i przechowywać w lodówce.
ze względu na dużą ilość cukru działającego jako środek konserwujący, takie cytryny można przechowywać w lodówce do miesiąca.
jeśli zwiększysz ilość cukru do 250 g. na jedną cytrynę, mieszanina okaże się bardziej płynna i, powiedzmy, nie nadaje się już do nadzienia do wypieków. Ale będzie słodsza niż moja.
z podanej liczby składników otrzymałem jednak słodko-kwaśne danie, nie płynne, ale o wyraźnej konsystencji. Ale mogę użyć takich cytryn jako nadzienia do wypieków.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g